MANASTIRI SPC POSTALI KUPCI-PROIZVOĐAČI ELEKTRIČNE ENERGIJE

Dva manastira Srpske pravoslavne crkve, Eparhije vranjske stekla su statuse kupaca-proizvođača električne energije.

Manastir Svetog oca Nikolaja u Vranju i manastir Svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana u Gornjem Žapskom kod Vranja su upisani u Registar ostalih kupaca-proizvodjača Elektrodistribucije Srbije.

U postupku sticanja statusa prozjumera oba manastira instalirala su solarne elektrane snage 10 kW.

Ukupna snaga svih kupaca-proizvodjača u Registrima Elektrodistribucije Srbije, uključujući i domaćinstva, stambene zajednica i pravna lica je trenutno 13.3 MW, što je porast od 500kW u periodu od 14 dana.

Sve registre Elektrodistribucije Srbije možete pronaći na zvaničnom sajtu.

Interesovanje za priključenje na mrežu potencijalnih kupaca proizvođača je ogromno, te je broj zahteva dostigao snagu od čak 2 GW. Usled preopterećenosti operatora distributivnog sistema koji je uputio na komentare na predlog Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije u nacrt akta je uneta odredba koja će ubuduće prozujere ograničiti na snagu do 150 kW ako su u pitanju pravna lica, odnosno 6.9kW za domaćinstva.

Takva odredba izazvala je reakciju pojedinih kompanija i brojnih organizacija, te će, kako smo čuli od predstavnika Ministarstva rudarstva i energetike na Forumu Zapadni Balkan Španija, ove mere pre usvajanja u Skupštini, biti ublažene određenim amandmanima.

E2 portal (OIE)