MAPA 100 NAJBOLJIH LOKACIJA ZA SOLARNE ELEKTRANE U SRBIJI

Foto: TNC

S obzirom na to da se Evropa zagreva dvostruko brže od globalnog proseka, vlade širom kontinenta traže načine da ubrzaju napore za dekarbonizaciju, istovremeno zadovoljavajući rastuće potrebe za hranom i energijom.

Kao ugovorna strana Energetske zajednice, Srbija treba da poveća udeo obnovljivih izvora energije u svojoj bruto potrošnji energije na 40,7% do 2030. godine, navodi se u projektu, koji je pokrenula međunarodna organizacija za zaštitu životne sredine The Nature Conservancy (TNC), a u okviru kojeg su istraživači su mapirali najbolje lokacije za solarne elektrane kod nas.

Nakon uspeha pilot studije u Hrvatskoj, koja je identifikovala dovoljno zemljišta sa malim uticajem da ispuni polovinu ukupnog hrvatskog nacionalnog cilja za solarnu energiju i energiju vetra do 2030. godine, The Nature Conservancy je nedavno sproveo sličnu procenu solarnog potencijala širom Srbije.

Rezultat studija je mapa koja preklapa potencijal solarnog razvoja sa potencijalom uticaja, kao i izbor od 100 najboljih lokacija za solarni razvoj prema oba kriterijuma, sa procenjenom instalisanom snagom od 10 MW po elektrani odnosno 1 GW ukupno.

Procene ove organozacije su da bi sa 100 odabranih lokacija moglo da se proizvede dovoljno struje za napajanje 200.000 odnosno 10%, srpskih domaćinstava. Dok bi godišnje uštede ugljenika iznosile milion tona.