MAPA OPASNIH HEMIKALIJA ŠIROM EVROPE

Interaktivna mapa kojuje objavio Gardijan pokazuje da su per (PFAS) i polifluoroalkil supstance (PFAS), porodica od oko 10.000 hemikalija koje su ušle u vodu, zemljište i sedimente iz širokog spektra potrošačkih proizvoda, poput pena za gašenje požara, deterdženata, raznog otpada i industrijskih procesa.

One se ne razlažu u životnoj sredini, nakupljaju se u telu i mogu biti toksične, a pronađene su na visokim nivoima na hiljadama lokacija širom Evrope. Među njima je i Srbija, a najveće zagađenje zabeleženo je u dunavskoj vodi kod Pančevačkog mosta u Beogradu, zatim kod Šapca i u Banatskoj Palanci. Belgija najviše zagađena.

Mapa pokazuje da je u Belgija najviši nivoa zagađenja koje se meri i hiljadama nano grama, a najveći koncentrat nađen je podzemnm vodama Flandrije. Ljudima koji žive u krugu od 15 km od ove lokacije rečeno je da ne jedu jaja položena u svojim baštama i da izbegavaju domaće povrće. Za saniranje lokacije biće potrebno 571 milion evra. Najavljeno je i da se napusti proizvodnja PFAS-a do kraja 2025. godine.

U Holandiji, nesreća koja uključuje PFAS u peni za gašenje požara kontaminirala je zemljište oko aerodroma Šiphol u Amsterdamu, što je rezultiralo zemljištem koje sadrži izuzetno visoke nivoe PFOS. Utvrđeno je da neki aerodromi i vojne lokacije u Nemačkoj imaju slične probleme.

U Velikoj Britaniji, najviši nivoi PFAS pronađeni su u ispuštanju iz fabrike hemikalija na reci Vajr, iznad Blekpula. Utvrđeno je da riba u reci sadrži visoke nivoe PFAS, a iverak sadrži do 11.000 ng/kg, prema podacima Defra centra za životnu sredinu, ribarstvo i nauku o akvakulturi.

„PFAS u podzemnoj vodi je veliki problem, jer ako se ta podzemna voda zahvata za poljoprivredu, ili što je još važnije za ljude kao izvor vode, onda imate PFAS u vodi za piće i to je veoma teško ukloniti“ kaže Halsal.

Srbija nije među zagađenijima

Kada je Srbija u pitanju, analize su rađene na 30 mesta. Kada je u pitanju ova vrsta zagađenja a prema dostupnim podacima, Srbija nije u evropskom vrhu, odnosno nivo zagađenja nije alarmantan.

Osim malog broja mesta na kome testirano razlog tome je i daleko manja proizvodnja u odnosu na zemlje Zapadne Evrope koje su još uvek među većim zagađivačima na planeti posle Sjedinjenih Američkih Država, Rusije, Kine.

Najzagađenija voda je kod Pančevačkog mosta 37,9 ng, zatim otpadne vode kod Šapca 35,7 i rečna voda kod Banatske palanke 33,97. U ostalim slučajevima prosek je 31 ng.

E2 portal (N1)