MERE ZA PRIMENU ENERGETSKE EFIKASNOSTI (1.DEO)

Dosadašnja istraživanja su pokazala da zgradarstvo učestvuje u finalnoj potrošnji energije sa 40%.

Sprovođenjem raznih mera energetske efikasnosti u zgradama mogu se postići značajne uštede svih tipova energije. Sprovođenjem makar osnovnih mera koje ne zahtevaju nikakve investicije, u zgradama su moguće uštede i do 20%.

Mere energetske efikasnosti se mogu primeniti u sistemima za grejanje, hlađenje, rasvetu i grejanje tople vode.

Efikasne mere za povećanje energetske efikasnosti u zgradama obuhvataju određene aktivnosti koje je neophodno sprovesti;

  1. a) Doneti propise za toplotnu izolaciju i uštedu energije zasnovane na standardima energetske efikasnosti,
  2. b) Informisati javnost o energetskoj efikasnosti putem energetskih pasoša za zgrade, energetskih oznaka za uređaje kao i odgovarajućih priručnika,
  3. c) Izvršiti uticaj na tržište merama energetske efikasnosti u cilju povećanja primene energetski efikasnih materijala i opreme.

U većini zemalja članica Evropske unije u opticaju je veliki broj raznih vodiča i priručnika za upravljanje energijom u raznim tipovima građevina kojima je cilj da na što jednostavniji način upoznaju ciljne grupe s merama energetske efikasnosti i načinima njihove konkretne implementacije. Predstavićemo vam nekoliko grupa primenljivih i uspešnih mera (u zavisnosti od troškova investiranja):

  • Osnovne mere energetske efikasnosti (besplatne)

Regulisanje termostata na radijatorima centralnog grejanja i bojlerima, isključivanje rasvete i energetskih uređaja, korišćenje prirodnog (dnevnog) osvetljenja, izbor načina grejanja i hlađenja, podešavanje kućnih aparata (frižideri i zamrzivači, veš mašine, šporeti, klima uređaji, ) i dr.

2)  Mere energetske efikasnosti niskih investicionih troškova (do 150 eur)

izolacija na vratima i prozorima, kvalitetno provetravanje, energetski efikasna rasveta i korišćenje vremenskih prekidača (tajmera), ugradnja termostatskih radijatorskih ventila i dr. –

  • Mere energetske efikasnosti srednjih investicionih troškova (od 150 do 550 eur)

zamena upravljačkih mehanizama sistema za grejanje tople vode, energetski efikasni kućni aparati, održavanje kotlarnice i dr.

  • Dugoročne mere energetske efikasnosti (preko 550 eur)

zamena kotlova u sistemima za grejanje, solarni sistemi za grejanje tople vode i dr.

 

E2 portal