MIKROPLASTIKA PRVI PUT PRONAĐENA U PLUĆIMA LJUDI

Sveprisutna mikroplastika prvi je put otkrivena duboko u plućima živih ljudi. Čestice su pronađene gotovo u svim analiziranim uzorcima, odnosno u uzorcima tkiva 11 od 13 pacijenata koji su bili podvrgnuti operacijama. Najčešće su pronađene čestice polipropilena (PP), koji se koristi u plastičnoj ambalaži za hranu, i polietilen tereftalata (PET), koji se koristi za izradu odeće i flaša.

Istraživanje pod nazivom „Detection of microplastics in human lung tissue using μFTIR spectroscopy“ objavljeno je u časopisu Science of the Total Environment, a za njega su korišćeni uzorci zdravog plućnog tkiva, i analizirane čestice veličine do 0,003 mm. Naučnici su rekli da je zagađenje mikroplastikom sada sveprisutno širom planete, zbog čega se izlaganje ljudi čini neizbežnim i dovodi do potencijalno opasnih posledica za ljudsko zdravlje.

Poznato je da udišemo sitne čestice mikroplastike, i da ih konzumiramo putem hrane i vode, kao i da su radnici koji su bili izloženi visokim nivoima mikroplastike takođe razvili razne bolesti. Dve prethodne studije otkrile su mikroplastiku u sličnom broju slučajeva u plućnom tkivu uzetom tokom obdukcija.

Tako je studijom brazilskih istraživača iz 2021. mikroplastika otkrivena u 13 od 20 analiziranih osoba, a polietilen, koji se koristi u plastičnim kesama, bio je jedna od najčešćih pronađenih čestica. Istraživači su tada zaključili kako „štetni zdravstveni ishodi mogu biti povezani sa ovim kontaminantima nakon udisanja.“

Ranijim američkim istraživanjem iz 1998. godine, sprovedenim na pacijentima sa karcinomom pluća, u 97 posto kancerogenog tkiva pronađena su plastična vlakna, dok je kontaminirano bilo čak 83 posto nekanceroznih uzoraka.

„Nismo očekivali da ćemo pronaći tako veliku količinu čestica u donjim delovima pluća, kao ni veličinu pronađenih čestica“, kazala je dr. Laura Sadofsky, jedna od autorki studije, sa britanskog Medicinskog fakulteta Hull York. „To je iznenađujuće jer su disajni putevi manji u donjim delovima pluća i očekivali bismo da će čestice ovih veličina biti filtrirane ili zarobljene pre nego što prodru ovako duboko. Ovi podaci omogućuju važan napredak u području istraživanja zagađenja vazduha, i uticaja mikroplastike na zdravlje ljudi. Dobijeni podaci mogu se koristiti za stvaranje realnih uslova u laboratorijskim eksperimentima i određivanje uticaja mikroplastike na zdravlje ljudi“, dodala je dr. Sadofsky.

Naučnici upozoravaju na veliku važnost detaljnijih istraživanja o tome kako mikro- i nanoplastika utiču na ljudsko zdravlje, i da li mogu i na koji način, da transformišu stanice i utiču na razvoj bolesti. To je, naravno, posebno važno zbog velikog povećanja svetske proizvodnje plastike.

E2 portal