MILANSKA VERTIKALNA ŠUMA SLAVI OSMI ROĐENDAN

Vertikalna šuma je model za održivu stambenu zgradu – projekat za pošumljavanje gradova koji pridonosi regeneraciji životne sredine i urbanog biodiverziteta, bez štetnog uticaja gradnje na životnu sredinu.

Bosco Verticale (Vertikalna šuma) je par stambenih zgrada u milanskoj četvrti Porta Nuova u blizini stanice Milano Porta Garibaldi. Visoke su 111 i 76 metara, a na njihovim terasama posađeno je više od 800 stabala (tri, šest ili devet metara visine), 4.500 grmova i 15.000 biljaka iz širokog raspona grmova i cvetnih biljaka raspoređenih prema izloženosti fasade suncu. Svaka od ove dve zgrade vertikalne šume može da se poredi sa površinom od 20.000 m2 prave šume na tlu. Zgrade je projektovao Boeri Studio (arhitekti: Stefano BoeriGianandrea Barreca i Giovanni La Varra), a završene su nakon pet godina izgradnje i svečano otvorene 14. oktobra 2014.

Danas Boerijeva Vertikalna šuma proslavlja svoj osmi rođendan. U proteklih osam godina osvojila je brojne nagrade, a među prvima nagradu International Highrise Award za najlepši neboder na svetu.

Boerijev dizajn oduševio je i velikog fana LEGO kockica TheCasleFan, koji je napravio mini repliku Vertikalne šume, koja je napravljena od čak 2.980 LEGO delova, ima pet priča, svoje stanare i mnoštvo LEGO biljaka.

Stefano Boeri svakako je jedan od najtalentovanijih i najuspešnijih savremenih arhitekata. Koristeći drveće i biljke ne kao ukras, već kao važan deo svojih projekata, Boeri širom sveta stvara vertikalne šume sa kojima uspostavlja ravnotežu između urbanog okruženja i same životne sredine i mikroklime, apsorbuje čestice CO2 i prašine koje su prisutne u urbanom okruženju, proizvodi kisieonk, i štiti ljude od štetnih sunčevih zraka.

Boerijeve vertikalne šume ujedno postaju novi simboli gradova i unapređuju njihovu vizuru, što posebno dolazi do izražaja na primeru milanske Vertikalne šume, čijoj atraktivnosti pridonosi i izmena godišnjih doba.

E2 portal (Ekovjesnik)