MINI SOLARNA ELEKTRANA U EKONOMSKOJ ŠKOLI U PIROTU

U Ekonomskoj školi u Pirotu pred kraj školske godine završeno je postavljanje solarnih panela, čime je ova škola, jedna od dve u Srbiji, dobila mini solarnu elektranu za proizvodnju i uštedu struje.

Postavljanje mini solarne elektrane je realizovano u okviru projekta „Mala solarna elektrana“, kao deo programa „Solar i škole“, a finansirala ga je Fondacija za otvoreno društvo, uz podršku Ministarstva rudarstva i energetike Srbije.

– Na ovaj način škola postaje pionir u ovoj oblasti. Elektrana je površine oko 60 m2, snage 15 kW – rekao je za TV Pirot direktor Ekonomske škole Marijan Ćirić.

Prema njegovim rečima, solarna elektrana radiće po sistemu prodavac – kupac i sva proizvedena struja ide u sistem škole.
– Višak energije odlazi u elektroenergetski sistem, a školi će se vraćati onda kada to bude bilo potrebno tokom zimskih meseci – naveo je Ćirić.

Prema procenama stručnjaka, Ekonomska škola štedeće više od 20% električne energije ili 350.000 dinara, što je skoro trećina godišnjeg računa za električnu energiju te škole.
– Taj novac ostaje školi za dalje ulaganje u energetsku efikasnost za šta smo dobili saglasnost Gradske uprave Pirot – zaključio je Ćirić.

E2 portal (Beta)