MLADE GRAĐANKE U SRBIJI VERUJU DA JE BUDUĆNOST U OIE

Tek svaka peta mlada građanka u Srbiji smatra da žene imaju poslovnu budućnost u industriji OIE i da će žene biti predvodnice zelene tranzicije – pokazalo je istraživanje „Stavovi građanki o zelenoj energiji u Republici Srbiji“.

Istraživanje koje je podržala Ambasada Kanade u Srbiji, sproveo je Centar za kreiranje politika i strategija za potrebe Udruženja Obnovljivi izvori energije Srbije i projekta „Put do većeg učešća žena u sektoru OIE“.

Da je sumnja prisutna i u sposobnost Srbije da dostigne proklamovani cilj od 40% energije iz obnovljivih izvora do 2030. godine, pokazuje nalaz istraživanja da čak 93,5% ispitanica u potpunosti ili uglavnom podržava prelazak na veću proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, ali skoro 40% njih smatra da Srbija do 2040. godine neće dostići cilj od 40% energije iz obnovljivih izvora. Optimizam je prisutan kod svake treće ispitanice – njih 36,2% veruje da će Srbija taj cilj ostvariti, pa čak i premašiti.

Kao najozbiljniji ekološki problem trenutno u Srbiji, većina ispitanica izdvaja aerozagađenje (38,1%). Skoro svaka druga žena (47,1%) ocenjuje da je energetski sistem Srbije u potpunosti ili uglavnom nestabilan. Više od 4/5 anketiranih smatra da je energetski sistem Srbije zavistan od energije iz uglja, odnosno da ne stavlja fokus na OIE. Takođe, više od 90% ispitanica misli da termoelektrane negativno utiču na životnu sredinu.

Najčešće asocijacije na pomen termina „zelena energija“ su obnovljivi izvori energije, solarni paneli, vetroparkovi, sunce i vetar. Skoro dve trećine žena (65,9%) ponekad se informiše o zelenoj energiji u Srbiji, a skoro svaka druga (47,5%) smatra da bi trebalo da bude više informacija o ovoj temi.

Većina ispitanica veruje da bi dalji razvoj zelene energije u Srbiji pozitivno uticao na socio-ekonomsko stanje, kao i razvoj radnih mesta. Ali, u to da će žene biti predvodnice energetske tranzicije veruje tek 19,5% anketiranih. Najveći broj ispitanica (35,5%) misli da muškarci i žene imaju podjednake šanse u industriji OIE u Srbiji, ali 34,9% uvereno je da će najbolje poslove dobiti muškarci.

Menadžerka Udruženja OIE Srbija Danijela Isailović ističe da moramo mnogo više da radimo na edukaciji devojčica i devojaka o značaju zelene energije, ali i o obrazovnim i poslovnim mogućnostima koje sektor OIE nosi.

– Istraživanje je deo projekta „Put do većeg učešća žena u sektoru OIE“ koji sprovodimo uz podršku Ambasade Kanade u Srbiji. Rezultati istraživanja nisu ohrabrujući onoliko koliko smo želeli da budu i pokazuju da moramo da radimo mnogo više na edukaciji devojčica i devojaka o značaju zelene energije, ali i o obrazovnim i poslovnim mogućnostima koje sektor OIE nosi. Verujemo da promotivna kampanja tokom koje objavljujemo motivacione priče uspešnih žena u sektoru OIE može dati rezultate. Već vidimo pomake po intenzivnim reakcijama na društvenim mrežama i pozivima da organizujemo radionice i predavanja. Pripremamo i film o ženama u sektoru OIE, kao i završnu konferenciju na kojoj bi uspešne žene trebalo da prodiskutuju rezultate ovog istraživanja i daju savete i smernice kako da dokažemo da su i energetika i energija ženskog roda i da dame itekako imaju svoje mesto i značaj u ovom biznisu – poručuje menadžerka Udruženja OIE Srbija Danijela Isailović.

U istraživanju koje je realizovano u periodu od 15. jula do 08. septembra putem online (CAWI) anketiranja, učestvovalo je 507 ispitanica starosti od 18 do 30 godina. Prosečna starost ispitanica je 24,3 godine. Istraživanje je obuhvatilo ravnomeran broj ispitanica u pogledu starosne strukture, geografske pripadnosti i stepena obrazovanja.

E2 portal