NA ARKTIKU SVE VIŠE SMEĆA

Naučnici su upozorili da Arktik, uz postojeće posledice klimatskih promena, ima novi problem – smeće koje dolazi s povećanjem pomorskog saobraćaja kroz taj region.

Arktik se greje dvostruko brže od ostatka sveta, pa topljenje leda koji je dugo prekrivao to područje otvara nove morske puteve. Istraživači su prošle godine zapazili da smeće zatrpava plaže Beringovog prolaza kod Aljaske.

To je direktna posledica povećanih pomorskih aktivnosti“, rekao je klimatolog Rik Toman iz Aljaskog centra za klimu, jedan od glavnih urednika izveštaja o Arktiku koje svake godine objavljuje državna agencija NOAA.

Otpad pokazuje „šta klimatske promene omogućuju ljudima da rade u regionu“, kazao je Toman.

Između 2016. i 2019. broj ribarskih, teretnih i vojnih brodova koji prolaze regijom narastao je za 58 posto, a stručnjaci tvrde kako će saobraćaj još rasti paralelno s globalnim zagrevanjem.

Godišnji izveštaj, objavljen na konferenciji Američke geofizičke unije, govori i o najnižem nivou leda u proleće ove godine, što je još jedan znak da klimatske promene brzo menjaju Arktik.

Svetska meteorološka organizacija potvrdila je da je prošle godine u sibirskom gradu Verhojansku zabeležen arktički temperaturni rekord od 38 stepeni.

“Stanovnici Arktika već osete ogromne promene“, rekla je koautorka izveštaja Ana Liljedahl.

E2 portal   (N1)