„NAJODRŽIVIJA“ STAKLENA FLAŠA NA SVETU

U poređenju sa drugim materijalima koji se koriste za pakovanje, staklo je jedno od održivijih rešenja. Za razliku od plastike, staklo može da se beskonačno reciklira i upotrebi kao sirovina za proizvodnju nove staklene ambalaže, a izrađuje se od prirodnih sirovina poput kvarcnog peska, kalcita, sode i otpadnog stakla.

Međutim, proizvodni proces stvaranja stakla najviše se kritikuje zbog njegove velike potrošnje energije, a jedna kompanija iz Severne Irske je upravo uspela da svede na minimum emisiju CO2 u procesu proizvodnje stakla.

Biogorivo kao budućnost proizvodnje stakla?

Kompanija Encirc uspešno je proizvela flaše od obnovljivih biogoriva, kojima se najavljuje „svetla i održiva budućnost“ u širokoj industrijskoj primeni. Ove flaše sa ultra niskim udelom CO2 se proizvode za neke od najvećih brendova u industriji pića. Prelazak sa fosilnih goriva na alternativne materijale sa vrlo niskim udelom CO2, izrađenih od recikliranih otpadnih materijala, može da smanji ugljenični otisak svake proizvedene flaše i do 90 odsto, tvrde u Encircu, a korišćenjem 100-postotnog recikliranog stakla veruju da još više mogu da smanje negativan uticaj svojih proizvoda na životnu sredinu.

Staklo ima i svoje nedostatke

Iako je staklo jedan od retkih materijala koji se mogu beskrajno reciklirati, jedna studija objavljena krajem prošle godine otkrila je da bi energija i resursi koji se koriste za njegovu proizvodnju mogli da znače da je ovaj materijal četiri puta opasniji za životnu sredinu od plastike.

Potrebna je ogromna količina energije da se sirovine, uključujući kvarcni pesak, sodu i kalcit, pretvore u staklo, a degradacija zemljišta i zagađenje voda predstavljaju potencijalne opasnosti koje nereciklirano staklo može imati na životnu sredinu.

U Encircu međutim tvrde kako bi njihova upotreba biogoriva mogla biti održivo rešenje i nova alternativa sa niskim udelom CO2 koje industrija traži.

E2 portal   (Ekovjesnik)