NAJVEĆA EVROPSKA ZELENA FASADA

Novi poslovni kompleks Kö-Bogen II u centru Dizeldorfa, sagrađen prema projektu kompanije Ingenhoven Architects, gotovo je u potpunosti prekriven živom ogradom koju čini 30.000 biljaka graba u ukupnoj dužini od osam kilometara.

Novi petospratni poslovni kompleks Kö-Bogen II smešten je u samom centru nemačkog grada Dizeldorfa.

Glavna fasada i krov nove zgrade u obliku trapeza prekrivena su živom ogradom od graba, u ukupnoj dužini od osam kilometara. Grab je odabran kao autohtona zimzelena vrsta. Zelenilo poboljšava mikroklimu grada – leti štiti od sunčevih zraka, pomaže u hlađenju i održavanju prijatnih temperatura u celoj zgradi, i njim se smanjuje efekat urbanih toplotnih ostrva i pročišćava vazduh u centru Dizeldorfa. Osim toga, živa ograda upija ugljen- dioksid, čuva vlagu, ublažava buku i podstiče biodiverzitet, a ekološka korist žive ograde od graba jednaka je onoj koju pruža osamdesetak velikih listopadnih stabala.

Kako objašnjavaju arhitekti, zgrada izgleda kao vertikalni park čija živa ograda menja svoj izgled i boje, zavisno od godišnjih doba. Živa ograda se uzgajala u rasadniku nekoliko godina pre sadnje na novom kompleksu, pa je zahvaljujući tome isporučena sa potpuno formiranim korenjem.

E2 portal   (Ekovjesnik)