NAJVEĆA VERTIKALNA BAŠTA U EVROPI ĆE APSORBOVATI GODIŠNJE 8 TONA CO2

Britanski arhitektonski studio Sheppard Robson dizajnirao je zgradu Citicape House sa „najvećim živim zidom u Evropi“ koji bi u svom okruženju trebalo da znatno poboljša kvalitet vazduha.

Fasada zgrade Citicape House biće prekrivena sa čak 400.000 biljaka za koje se očekuje da će godišnje apsorbovati „više od osam tona ugljen- dioksida i znatno poboljšati lokalni kvalitet vazduha proizvodnjom šest tona kiseonika“.

Zgrada će se nalaziti u Londonu, na prometno gustom području, poznatom kao londonska Kulturna milja (Culture Mile). Zgradu je dizajnirao londonski arhitektonski studio Sheppard Robson kako bi zamenio postojeću poslovnu zgradu i pružio primer kako se i u gusto naseljenom urbanom okruženju mogu rešavati problemi zagađenja vazduha.

Zgrada će biti završena do 2024. godine, i u njoj će biti smešten hotel sa pet zvezdica, kancelarijski prostor i konferencijske dvorane, kao i restoran, spa centar i sky-bar, a krovna terasa na jedanaestom spratu zgrade biće otvorena za javnost.

Na krovnoj terasi će biti bašta sa autohtonim biljem i raznim vrstama divljeg cveća, sa ciljem podsticanja biodiverziteta u centru grada, kao i stvaranja prijatnog prostora za odmor i opuštanje. Osim svog velikog „živog zida“, zgrada će biti efikasno zastakljena, i na taj način će se uz ugrađenu toplotnu pumpu bitno smanjiti troškovi grejanja i hlađenja unutrašnjih prostora. Takođe, na zgradi će se sakupljati i kišnica kojom će se navodnjavati njena vertikalna bašta.

E2 portal   (Ekovjesnik.hr)