NAPRAVLJEN PRVI SRPSKI RESPIRATOR

U Institutu „Mihajlo Pupin“ proizveden je prvi respirator u Srbiji, a inženjer Instituta Vladimir Nešić istakao je da je to najsavremeniji uređaj i ocenio da Srbija ima kadrovske mogućnosti za pokretanje proizvodnje medicinske opreme.

Inženjer Instituta Vladimir Nešić je za Radio-televiziju Srbije rekao da je na proizvodnji respiratora radilo desetak inženjera.
„Ova zemlja ima dovoljno stručnjaka, znanja i htenja da može da pokrene novu granu proizvodnje – proizvodnju medicinske opreme“, rekao je Nešić.
Na pitanje gde bi Srbija mogla da plasira svoj proizvod, on je ocenio da je to tržište regiona, a možda u pojedine regione Azije i Afrike.

Ideja je potekla od inženjera elektrotehnike iz Instituta „Mihajlo Pupin“ Ognjena Ristića. Ristić je objasnio kako se koristi uređaj za mehaničku ventilaciju pluća.
„Ako pogledamo sam uređaj, napravili smo ga mahom da podržava sve režime koje podržava savremeni uređaj. Počeli smo od prototipa sa klipom, gde smo negde u prvoj trećini projekta ustanovili da on ne može da zadovolji odgovarajuće performanse. Za potrebe priključivanja na bolničku instalaciju smo razvili prototip sa proporcionalnim ventilima“, rekao je Ristić.

Dizajn tih uređaja, kako je saopšteno, prilagođen je brzim tehnologijama proizvodnje, kao što su 3D štampači, CNC mašine i laser sekači, a najveći deo komponenti je proizveden u Srbiji.
Za sada je proizvedeno pet prototipskih uređaja, a kada ih nadležne državne institucije odobre, proizvodni kapacitet Instituta „Mihajlo Pupin“ mogao bi da bude deset kompletnih uređaja dnevno.

U timu koji je razvio respirator su inženjeri elektrotehnike, mašinstva i programeri prvenstveno iz Instituta „Mihajlo Pupin“, kao i lekari-anesteziolozi i jedan molekularni biolog.

E2 portal   (Beta)