NAPRAVLJENA PRVA EKO SIM KARTICA OD RECIKLIRANE PLASTIKE

Multinacionalna kompanija koja razvija električne sisteme Thales je u saradnji sa kompanijom Veolia napravila prvu eko sim karticu. Prve narudžbine kartica napravljenih od plastike reciklirane iz starih frižidera, već se isporučuju mobilnim operaterima.

Upotreba recikliranih materijala u procesu proizvodnje će eliminisati potrebu za skoro 5.000 tona nove plastike godišnje i smanjiti emisije CO2 za 15.000 tona. Iako kartica teži jedva 4 grama, prethodne godine širom sveta proizvedeno je 4,5 milijardi sim kartica što je jednako količini od 20.000 tona plastike ili dve Ajfelove kule, ističu u ove dve kompanije.

Sve je počelo sugestijom koju je tim istraživača iz Thalesa uputio kompaniji Veolia, svetskom lideru u upravljanju resursima, da svake godine sim kartice koriste skoro 20.000 tona PVC i drugih polimera i da postoji prostor da se pronađe zeleniji način proizvodnje. Nakon tri godine zajedničkog rada, Thales je lansirao prvu sim karticu napravljenu od plastike koja je 100% reciklirana od polistirena iz starih frižidera. Na kraju životnog veka, plastika iz kartica se može ponovo reciklirati.

– Ovaj inovativni projekat sa kompanijom Veolia će podržati naše mušterije iz oblasti telekomunikacija u ekološkoj tranziciji, transformisanjem otpada u ekološki odgovorne SIM kartice – kažu u kompaniji Thales.

E2 portal   (eKapija)