NAUČNICI PRAVE BENZIN OD PIVA

benzin od piva
Naucnici prave benzin od piva

Hemičari sa Univerziteta u Bristolu koristili su pivo kao glavni sastojak za proizvodnju održivog benzina. Oni tvrde da je potrebno da se stvore alternativna fosilna goriva, kako bi zamenila dizel i benzin.

Poznato je da etanol nije idealna zamena za benzin, jer ima manju gustinu energije, previše se meša sa vodom i dovodi do korozije motora.

Mnogo bolja alternativa za gorivo je butanol, ali je teško da se on napravi iz održivih izvora, objašnjavaju naučnici.

– Alkohol u alkoholnim napicima je u stvari etanol – upravo onaj molekul koji želimo da pretvorimo u butanol kao zamenu za benzin – rekao je vođa tima za istraživanje profesor Dankan Vas.

Tehnologija kojom se pretvara etanol u butanol naziva se katalizator. Koriste se hemikalije koje mogu da ubrzaju i kontrolišu hemijsku reakciju i već imaju primenu u petrohemiji.

Naučnici objašnjavaju da oni ne žele da koriste pivo kao glavni sastojak na industrijskom nivou i da tako konkurišu žitaricama.

– Naša zamisao je da dobijemo etanol za gorivo iz fermentacije koja će u velikoj meri imati sličan hemijski sastav piva, a ono je samo odličan dostupan model za testiranje naše tehnologije – rekao je Vas.

E2 vesti   (Novosti)