NAUČNICI UPOZORAVAJU DA JE NESTALO 90% PLANKTONA U ATLANTSKOM OKEANU

Naučnici su otkrili katastrofalan gubitak života u našim okeanima, prenosi Sunday Post.

Istraživački tim sa sedištem u Edinburgu strahuje da su planktoni, mali organizmi koji održavaju život u našim morima, skoro uništeni, nakon što je proveo dve godine prikupljajući uzorke vode iz Atlantika.

Značajnim istraživanjem okrivljuje se hemijsko zagađenje od plastike, farmskih đubriva i farmaceutskih proizvoda u vodi. Ranije se smatralo da se količina planktona prepolovila od 1940-ih, ali dokazi koje su prikupili Škoti pokazuju da je 90 odsto planktona sada nestalo.

Naučnici upozoravaju da je ostalo samo nekoliko godina pre nego što posledice postanu katastrofalno jasne kada ribe, kitovi i delfini nestanu, što bi imalo ozbiljne posledice po planetu.

– Ekološka katastrofa se odvija. Verujemo da bi čovečanstvo moglo da se prilagodi globalnom zagrevanju i ekstremnim vremenskim promenama. Naše je mišljenje da čovečanstvo neće preživeti izumiranje većine morskih biljaka i životinja – navode istraživači iz Global Oceanic Environmental Survey Foundation (Goes) u izveštaju.

Nalazi su podstakli pozive na hitnu akciju na brojnim frontovima jer posmatrači upozoravaju da su obećanja Cop26 da će ublažiti klimatsku krizu do sada bila mala.

– Naši okeani mogu biti naši saveznici u borbi protiv klimatskih promena, ali jednostavno nema vremena za gubljenje –  rekla je Fiona Nikols, aktivistkinja za okeane za Greenpeace UK.

Goes, sa sedištem u Inovacionom centru Roslin Univerziteta u Edinburgu u Midlotijanu, prikuplja uzorke sa Atlantika i Kariba sa svoje jahte Copepod. Krenuvši iz Škotske, plovio je duž francuske i portugalske obale pre nego što je prešao Atlantik. Jahta je trenutno usidrena u Kartageni u Kolumbiji, pre nego što je ove nedelje otplovila za Panamu.

Reagovati pre no što bude prekasno

Tim, predvođen morskim biologom i bivšim savetnikom škotske vlade dr Hauardom Drajdenom, sakupio je i analizirao informacije sa 13 plovila i više od 500 tačaka podataka.

Sada su upozorili naučnu zajednicu na svoja otkrića i apeluju da se zabrinjavajuće implikacije shvate i da se po njima reaguje pre nego što bude prekasno.

Plankton se sastoji od milijardi morskih stvorenja i biljaka koje plutaju u strujama okeana i mora. Kategorija pokriva veliki broj vrsta, od kojih su mnoge mikroskopske. Međutim, oni su fundamentalni za život na Zemlji jer čine donju prečku lanca ishrane. Plankton jede kril kojim se hrane ribe koje, zauzvrat, obezbeđuju ishranu kopnenim životinjama, uključujući milijarde ljudi.

Brojni tipovi takođe imaju vitalnu ulogu u regulisanju klimatskih promena pomažući okeanima da apsorbuju ugljen-dioksid i ispuštaju hemijski dimetil sulfid, koji pomaže u stvaranju oblaka.

E2 portal (Telegraf)