NAUČNIK IZ NIŠA OSMISLIO UREĐAJ KOJI POMAŽE PČELARIMA

Ideju za pokretanje startapa, Petar Pejić imao je još u srednjoj školi. S obzirom na to da je četvrta generacija pčelara u porodici, smatrao je da kao naučnik treba da doprinese ovoj delatnosti, pa je osmislio uređaj koji pomaže
pčelarima.

Kompanija BeeHold nastala je zvanično pre dve godine. Sve je krenulo spontano, kada je Petar u neobaveznom razgovoru sa svojim šurakom podelio ideju o do tada nepostojećem uređaju.

„Pošto je suprugin brat inženjer, otkrio sam mu na kakvu ideju sam došao i on mi je rekao da je to moguće napraviti“, objašnjava Pejić.

BeeHold je digitalni pčelarev asistent baziran na veštačkoj inteligenciji. Ništa slično u svetu nije postojalo dok Petar Pejić iz Niša nije odlučio da svoj patent zaštiti.

„Najvažnije za svakog pčelara jeste da njegovo društvo raste i razvija se. Da bi znao u kakvom je stanju, do sada je morao da odlazi do košnica, otvara ih, skida ramove… Pomoću uređaja koji se sastoji iz hardverskog i softverskog dela, inspekcija košnice vrši se na daljinu, objašnjava Pejić.

„Uređaj Beehold prati šta se dešava u košnici, a pčelar sve informacije može da prati na računaru ili pametnom telefonu. Uz pomoć virtuelnog asistenta, on dobija sugestije šta da uradi da bi društvo normalno funkcionisalo“, kaže Petar Pejić.

Pejićev startap BeeHold, prošao je akceleratorski program Naučno-tehnološkog parka u Beogradu, osvojio je drugu nagradu za najbolju tehnološku inovaciju u Srbiji, mini grant Fonda za inovativne delatnosti, bili su i najbolji startap u regionu. U ovom trenutku, razvijaju drugu noviju verziju ovog uređaja.

„Napravili smo prvu verziju i trenutno razvijamo drugu verziju našeg uređaja koji će biti dostupan u sledećoj pčelarskoj sezoni koja kreće u martu 2023. Otvorena je i pretprodaja i u ovom trenutku pčelari mogu da rezervišu uređaj za predstojeću sezonu“, kaže Pejić.

E2 portal (Nova ekonomija)