NEMA DOVOLJNO PELETA NA TRŽIŠTU

Potražnja za peletom je veća, ali ovog ogreva nema dovoljno na našem tržištu.

Vlada je „zamrzla“ cenu tog energenta na 320 EUR po toni, odnosno 38.000 dinara, kada je počela da premašuje 400 EUR. Cilj je da se potrošačima omogući da se snabdeju za zimu, i da se izbegne da pređu na korišćenje struje. Privremeno je zabranjen i izvoz eko-ogreva, a najavljeno je da će inspekcija da kontroliše da li stovarišta i peletari poštuju Vladine mere.

Mladen Stojadinović iz Grupacije za obnovljive izvore energije Privredne komore Srbije (PKS) ističe da razlog za manjak peleta na tržištu nije njegova ograničena cena, već problem sa manjim isporukama sirovine proizvođačima.
– I dalje od Srbijašuma stiže oko 50% od ugovorenih količina. Proizvođači sve što proizvodu plasiraju na tržište – kaže Stojadinović.

On ukazuje da je deo proizvođača formirao svoju maloprodajnu mrežu i da za njih ograničenje cene na 38.000 dinara po toni ne predstavlja problem. Kada bi Srbijašume isporučivale sve ugovorene količine, cena bi, kako navodi, mogla da bude i niža.
– Međutim, trgovci se teško uklapaju. Naročito oni koji nabavljaju pelet iz uvoza, jer je svuda skuplji nego kod nas. Jedna od mera koju bi Vlada mogla da razmotri je da ukine PDV na ovaj energent – objašnjava Stojadinović.

Prema njegovim rečima, u maloprodajnoj mreži velikih proizvođača prave se spiskovi zainteresovanih potrošača za kupovinu i isporuka se realizuje za pet do šest dana.

U skladu sa uredbom Vlade, Srbijašume su povećale cene drvne robe za 15%. Kako Stojadinović objašnjava, to javno preduzeće nije moglo da ugovori seču i izvlačenje drva i da se uklopi u prethodnu, nisku cenu koju im je država odobrila.
Ministarka energetike je najavila da će inspekcija u narednom periodu da kontroliše učesnike na tržištu kako bi se osiguralo poštovanje mera koje je Vlada usvojila.

– Sada predstoje aktivnosti da se pomogne Srbijašumama kako bismo imali dovoljno sirovog drveta. Dodatno, inspekcija će kontrolisati i peletare i skladišta, jer ne možemo da dozvolimo da nekoliko stotina hiljada domaćinstava pređe da se greje na struju zbog problema sa drugim energentima – kazala je ministarka.

Kako objašnjava, više od 110.000 domaćinstava koristi pelet, a preko 700.000 ogrevno drvo. Ukoliko ne mogu da dođu do ogreva, onda je to udar na energetski bilans, jer će više od 800.000 ljudi početi da se greje na struju. Nedavno je formirana i Radna grupa, koja će zajedno sa drugim institucijama i državnim organima da kontroliše sprovođenje odluka Vlade o ograničenoj ceni i zabrani izvoza peleta i određenih vrsta drvne robe.

Na drugim tržištima pelet je mnogo skuplji nego kod nas. Mladen Stojadinović iz Privredne komore Srbije navodi da se u pojedinim evropskim zemljama cena ovog ogreva u maloprodaji kreće oko 500, 600, čak i 700 EUR po toni.

E2 portal (Novosti)