NEMAČKA PODSTIČE RAZVOJ OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE

16

Nemačka će smanjiti za 42,7% dodatnu naknadu za električnu energiju, namenjenu podršci razvoju obnovljive energije, kako bi pomogla domaćinstvima da se izbore s naglim rastom cena gasa, saopštili su danas operateri elektro-energetske mreže.

Ovaj namet će biti spušten na 3,723 evrocenta po kilovatsatu (kWh), a odluka će stupiti na snagu tek 1. januara, izveštava Rojters.

Vlada će finansirati smanjenje ove naknade sa 3,25 mlrd EUR prihoda, koje će prikupiti od poreza na emisiju ugljenika.

Ova taksa, koja je prošle godine takođe smanjena za 3,9 posto kako bi se pomoglo privredi da lakše izađe iz krize uzrokovane pandemijom korona virusa, uvedena je Zakonom o obnovljivim izvorima energije (EEG) i plaća se proizvođačima instalacija za vetro i solarne elektrane.

Taj namet za EEG učestvuje u računima za struju potrošača s jednom petinom.

Nemački operatori prenosnog sistema (TSO) su saopštili da 2022. očekuju rast proizvodnje struje iz obnovljivih izvora za 11 teravatsati (TWh) na 239 TWh, odnosno u vrednosti 22,8 mlrd EUR po očekivanim tržišnim cenama.

Portal za poređenje cena dobavljača elektične energije, Verivoks, izračunao je da će prosečno nemačko domaćinstvo, koje troši 4.000 kWh godišnje, uštedeti 132 EUR na računima za struju godišnje na bazi smanjenja naknade za EEG.

E2 portal   (Tanjug)