NEMAČKA POVEĆALA ULAGANJA U ZELENU ENERGIJU

Nemačka vlada odobrila je ulaganja u zelenu energiju vredna 57,6 mrd EUR za 2024. godinu, što je povećanje od 60% u odnosu na ovogodišnju ciljanu potrošnju.

Odlukom službenog Berlina ulaganja u takozvani „Climate and Transformation Fund“, za razdoblje od 2024. do 2027. godine, povećana su na 212 mlrd EUR, što je povećanje od oko 30 mlrd EUR, piše OilPrice.com.

Posebni fond, koji inače nije deo redovnog nemačkog proračuna, osnovan je kako bi pomogao proces energetske tranzicije i zelenih ulaganja u Nemačkoj.

Iz fonda će se financirati dekarbonizacija industrije, sprovođenje strategije vodonika, finansiranje efikasnosti zgrada i energetske efikasnosti.

Ranije ove godine pojavili su se izveštaju da Fondu za klimu i transformaciju, poznatom kao KTF u Nemačkoj, nedostaje oko 12 mlrd EUR za sredstva koja bi trebala biti dodeljena do 2026.

Međutim, deficit sugeriše da bi brži prelaz sa fosilnih goriva koštao mnogo više nego što je Berlin zamislio u leto 2022. kada je fond stvoren.

Nov sistem grejanja u Nemačkoj

Nemačka vlada takođe je u aprilu izglasala predlog zakona o zabrani većine kotlova za grejanje na ulje i gas u novim i starijim zgradama od 2024. godine kao deo plana za smanjenje emisija.

Takođe, propisi zahtevaju da gotovo svi novi sistemi grejanja u Nemačkoj rade na 65 odsto obnovljive energije, s izuzetkom za vlasnike kuća starijih od 80 godina i domaćinstava s najnižim prihodima.

Međutim, industrijska udruženja i nemačka javnost ne slažu se s ovom odredbom.

Jedno od istraživanja javnosti sprovedeno u aprilu pokazalo je da 78% Nemaca ne odobrava ovaj zakon, a samo 18 odsto smatra da je odluka o zabrani grejanja na naftu i gas ispravna.

Osim toga, nemačka vladajuća koalicija još uvek je podeljena oko toga koliko bi domaća cena uglja trebala porasti zbog inflacije koja bi mogla biti dodatno podstaknuta višim cenama energije.

E2 portal (seebiz.eu)