NEMAČKA ZATVORILA TRI OD PREOSTALIH ŠEST NUKLEARNIH ELEKTRANA

Nemačka je pre nekoliko dana zatvorila tri od šest nuklearnih elektrana koje su još u funkciji, godinu dana pre najavljenog prestanka korišćenja atomske energije u toj zemlji.

Tri reaktora koja su ugašena, puštena su u pogon sredinom 1980-ih. Obezbeđivali su struju milionima domaćinstava gotovo četiri decenije.

Jedna od elektrana, Brokdorf, oko 40 kilometara severozapadno od Hamburga na reci Elbi, bila je u središtu antinuklearnih protesta podstaknutih katastrofom u sovjetskom Černobilju 1986. godine.

Preostale tri nuklearne elektrane u Nemačkoj, Emsland, Izar i Nekarvesthajm, biće isključene do kraja 2022. godine.

Neki u Nemačkoj pozivaju na ponovno razmatranje odluke o prestanku upotrebe nuklearne energije, jer elektrane koje su u funkciji proizvode relativno malu količinu ugljen-dioksida. Zagovornici atomske energije tvrde da ona može da pomogne Nemačkoj da ispuni ciljeve u vezi sa smanjenjem emisije gasova staklene bašte.

Međutim, nova nemačka vlada je prošle nedelje saopštila da zatvaranje svih nuklearnih elektrana sledeće godine, i postepeni prestanak upotrebe uglja do 2030. godine neće uticati na energetsku bezbednost zemlje ni na njen cilj da najveća evropska ekonomija postane „klimatski neutralna“ do 2045. godine.

E2 portal   (Beta)