NEOPHODNI SU TAČNI PODACI O ZAGAĐENJU VAZDUHA

Evropski fond za Balkan saopštio je 9. marta da podaci o zagađenju vazduha i dalje nisu na zadovoljavajućem nivou i da oni moraju biti mnogo dostupniji i jasniji, a da u tome ključnu ulogu ima javnost.

„Uprkos znatnim pomacima od početka uspostavljanja mreže mernih stanica za kvalitet vazduha i sistema za informisanje javnosti u zemljama regiona, kvalitet i količina podataka o zagađenju i dalje nisu na zadovoljavajućem nivou“, saopštio je Evropski fond za Balkan (EFB) koji sa partnerima iz regiona sprovodi kampanju „Ujedinjeni Balkan za čist vazduh“.

EFB ističe da su države i lokalne samouprave dužne su da u svakom trenutku omoguće pristup informacijama o zagađenosti vazduha jer je to jednako važno kao izveštavanje o vremenskim nepogodama.

„Građani i građanke Zapadnog Balkana imaju pravo da znaju kolika je zagađenost vazduha i da budu obavešteni o svakoj promeni“, navodi se u saopštenju i ističe da podaci moraju da budu tačni, transparentni, pravovremeni i lako dostupni.

Učesnici regionalne kampanje među kojima su organizacije iz Beograda, Prištine, Podgorice, Sarajeva, Zenice, Skoplja i Tirane ukazuju i da nije pokriveno dovoljno teritorije mrežnim stanicama.

„Čak i u urbanim sredinama nedostaju informacije o nekim zagađivačima, pogotovo o najsitnijoj prašini kategorije PM 2.5, jednoj od najopasnijih materija. Podaci s mnogih stanica objavljuju se sa zakašnjenjem – a za stanovništvo su relevantni samo ukoliko se vide svakog sata“, piše u saopštenju.

Nampominje se i da većina zemalja regiona nema precizan popis izvora i količine emisija zagađujućih materija, a „bez toga i ozbiljnih ulaganja u merne stanice ne mogu se donositi prave mere za poboljšanje kvaliteta vazduha“.

U saopštenju se podseća da su Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo, Severna Makedonija i Srbija još u novembru 2020. potpisivanjem Sofijske deklaracije prihvatili Zelenu agendu za Zapadni Balkan, koja je utvrdila obaveze država regiona da poboljšaju merenje i izveštavanje i otvorila put ka sredstvima za finansiranje iz Evropske unije.

„Pritisak javnosti ostaje ključan za unapređivanje sistema merenja i ostvarivanje prava na obaveštenost o nivou zagađenja“, ističe se u saopštenju.

Kampanja „Ujedinjeni Balkan za čist vazduh“ je inicijativa Evropskog Fonda za Balkan u partnerstvu sa organizacijama Eko forum iz Zenice, Environmental Territorial Management Institute iz Tirane, Sbunker i Balkan Green Foundation iz Prištine, Air Care iz Skoplja, OZON iz Podgorice, Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu i Beogradska otvorena škola iz Beograda.

Njihov cilj je podizanje svesti stanovnika regiona o uzrocima i posledicama zagađenja, mogućim načinima poboljšanja kvaliteta vazduha i borbi za zdraviju životnu sredinu.

E2 portal (Euractiv)