NET-ZERO HOTELI

Poslednjih godina jedan termin u hotelijerstvu postaje sve popularniji i značajniji. Net-zero izraz vezan je za sve hotele koji ne samo da štede energiju, recikliraju ili čuvaju okolinu. Ovaj izraz se koristi prilikom definisanja hotela koji u potpunosti koriste obnovljive izvore energije.

Dok velike hotelske grupacije sporo napreduju u smanjenju štetnih emisija, nekoliko manjih grupa hotela preuzima zeleno vođstvo i direktno se suočava s klimatskim izazovom. Net-zero hoteli se hrabro obavezuju i obećavaju zelenu politiku u budućnosti daleko ispred ostalih.

Termin ugljenik neutralan, na engleskom carbon neutral, odlazi u zaborav. Novi i odvažniji, net-zero, ide mnogo dalje od smanjenja štetnih emisija ili odustajanja od fosilnih goriva kao energenata.

Net-zero hoteli se grade prema najstrožim net-zero standardima. Takvi hoteli praktično preko dizajna smanjuju potražnju za energijom. Rezultat su hoteli koji su do 89% energetski učinkovitiji, prenosi portal Tu magazin.

Međutim net-zero standard ne znači odsustvo luksuza. Takvi hoteli su poput ostalih, samo su malo drugačije projektovani, odnosno energetski praktičniji i pametniji. To podrazumeva postavljenje raznih senzora u sobama i mnoštvo nevidljivih elemenata poput toplotnih pumpi u zemlji, uređaja za uštedu vode i „plavih krovova“ koji kišnicu pretvaraju u energiju. Takođe, tu su i zeleni krovovi sa zemljom i posađenim divljim cvećem.

Neki od najboljih net-zero hotela su room2 Chiswick u Londonu, Wren Urban Nest u Dablinu, kao i Comfort Hotel Solna u Švedskoj. Pored njih, tu su i Boutiquehotel Stadthalle u Austriji i Four Elements Hotel u Amsterdamu, navodi CNN.

E2 portal (Tumagazin)