NEVIDLJIVI SOLARNI PANELI KOJI IZGLEDAJU KAO CREPOVI

Italijanska kompanija Dyaqua proizvodi solarne panele koji izgledaju kao klasični glineni crepovi i za njih se interesuju mnogi. Ovakvi paneli mogu da se postavljaju i na stare znamenitosti, a da ne remete njihov izgled.

„Invisible Solar“ paneli imaju uobičajene monokristalne silicijumske ćelije koje se nalaze ispod keramičkog kućišta. Ova modifikovana keramika ljudima izgleda neprozirno, a zapravo propušta sunčeve zrake koji napajaju ćelije.

Elisa Kvanglijato (Quagliato), portparolka kompanije, navodi da ovakvi paneli omogućavaju kulturnom nasleđu korišćenje solarne energije, jer standardni nisu dozvoljeni zbog narušavanja izgleda. Mnoge istorijski značajne građevine imaju veliku potrošnju električne energije, pa će pristup solarnoj energiji putem ovakvih panela uticati na očuvanje životne sredine.

Paneli mogu da se recikliraju, a proizvode se po porudžbini i svi se pomalo razlikuju što doprinosi autentičnom izgledu.

Mogu da se koriste i za oblaganje, čak i za trotoare. Funkcionalni su kao standardne pločice, a velika prednost je što se sami čiste. Mogu da izdrže veliko statičko opterećenje i hemijske rastvarače.

Cilj kompanije je da kreira održive i funkcionalne proizvode, pa zato koristi netoksične materijale koji mogu da se recikliraju.

Vršna snaga panela je 7,5Wp, a težina 2kg. Mogu se koristiti na novim i starim građevinama različitog tipa, a kompanija eksperimentiše i sa izgledom kamena, betona i drveta.

Ovi paneli su 2018. godine postavljeni u Arheološkom parku Pompeja u okviru programa Pametnog arheološkog parka, a namera je bila da park postane referentni model za slične lokalitete.

E2 portal (Gradjevinarstvo)