NORVEŠKA ŽELI DA PREĐE ISKLJUČIVO NA ELEKTRIČNE AUTOMOBILE

Norveška vlada predstavila je prošle nedelje niz mera, od uvođenja isključivo električnih vozila za komunalne službe, do tri puta višeg poreza na ugljenik, kako bi zemlja ispunila klimatske ciljeve.

Norveška želi da smanji emisije štetnih gasova za 50 do 55 odsto do 2030. godine u saradnji sa Evropskom unijom, a cilj joj je da do 2050. godine smanji za 90 do 95 odsto.

„Klimatske promene koje izaziva čovek, imaju ozbiljne posledice po ljude, životinje i prirodu širom sveta“, rekla je na konferenciji za novinare premijerka Erna Solberg.

Medju predstavljenim merama je da se od 2022. uvede „nula emisija“ štetnih gasova prilikom javnih nabavki automobila i kombija. Isto će važiti i za tendere za trajekte počev od 2023. i za gradske autobuse od 2025.

Oslo takođe želi da promoviše biogoriva i da više od tri puta poveća porez na ugljenik do 2030. godine.

Norveški ogranak organizacije Prijatelji Zemlje pozdravio je ovu najavu norveške vlade, ali je ukazao da ona izbegava „teška pitanja poput proizvodnje nafte, izgradnje autoputeva, proširivanja aerodroma i energetske efikasnosti“.

Norveška je pionir po pitanju električnih vozila, pa je tako tokom prošle godine 54,3 odsto novih registrovanih vozila bilo električno.

Međutim, norveške vlasti se optužuju za licemerje pošto i dalje daju licence za istraživanje nafte, posebno u Barencovom moru.

Vrhovni sud Norveške je u decembru odbacio zahtev Grinpisa i drugih nevladinih organizacija za zaštitu životne sredine koje su tražile ukidanje dozvola za naftna istraživanja na Arktiku.

E2 portal   (Beta)