NOVA METODA RECIKLIRANJA PLASTIKE

Kineski istraživački tim razvio je novu metodu recikliranja polietilenskog plastičnog otpada koja bi mogla smanjiti troškove uz proizvodnju niza korisnih materijala na bazi nafte, navodi se u radu objavljenom nedavno u časopisu Nature Nanotechnology.

Polietilenska plastika, koja je jedna od pet glavnih vrsta plastike, veoma je stabilna i ne razgrađuje se lako. Međutim, istraživački tim sa Univerziteta nauke i tehnologije Kine otkrio je novi proces recikliranja koji koristi postojeću tehnologiju i u isto vreme stvara korisne nusproizvode, piše Sinhua.

Uzimajući u obzir sličnosti između polietilena i ulja, u pogledu hemijske strukture i sastava, tim je pozajmio tehnologiju iz naftne industrije da bi osmislio svoju novu metodu.

Tim je osmislio strategiju „disanja vodonika“, koristeći katalizatore da razbije hemijsku strukturu otpadne plastike i reorganizuje je, formirajući ugljovodonike visoke vrednosti u obliku prstena. Oni se zatim mogu koristiti kao sirovine za sintezu lekova, boja, smola i vlakana.

Han Busing, član Kineske akademije nauka, rekao je da istraživanje koristi zagađivače životne sredine kao što je napuštena polietilenska plastika za pripremu hemijskih proizvoda na bazi nafte, obezbeđujući novu metodu za „ciklus veštačkog ugljenika“ za plastični otpad.

E2 portal (Beta)