NOVE MERE ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE U PARIZU

Pariska gradska uprava odlučno sprovodi mere zaštite životne sredine, pa je tako ove godine započela sa brodskim prevozom suvog lišća. Umesto kamionima, više od 100 tona sakupljenog suvog lišća ove godine, prošle nedelje je prevezeno brodom u severozapadno predgrađe Gennevilliers gde će se reciklirati na najprirodniji način i iskoristiti za dobijanje komposta.

U Parizu se svake godine sakupi oko 450 tona suvog lišća, koje će se kao vredan biljni otpad još bolje koristiti. Prizori raznobojnog jesenjeg lišća vrlo su poetični i romantični, posebno u Parizu poznatom kao „gradu ljubavi“, ali jednom kad lišće padne na tlo ulice ipak postaju klizave i opasne.

Suvo lišće će se od ove godine kompostirati u sklopu operacije nazvane „Feuilles sur Seine“ (Lišće na Seni). Prvih sto tona suvog lišća biće kompostirano u luci Gennevilliers nakon što je prošle nedelje na kompostiranje prevezeno rečnim putem.

Rečnim prevozom tako se uticalo i na smanjenje štetnih emisija u saobraćaju. Po obradi lišća dobiće se kompost koji će se koristiti za uređenje i održavanje zelenih površina, kao i za potrebe pariskih urbanih farmi.

E2 portal   (Ekovjesnik)