OBJAVLJENA RANG LISTA 600 STAMBENIH ZGRADA U KOJIMA POČINJU ENERGETSKI PREGLEDI

Ministarstvo rudarstva i energetike i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), u saradnji sa 14 jedinica lokalne samouprave i gradskim toplanama, realizuje „Javni ESCO projekat“, u okviru koga se pruža podrška stambenim zgradama da unaprede energetsku efikasnost, smanje potrošnju energije i pređu na naplatu po utrošku.

Projektom je predviđeno pokrivanje troškova izrade elaborata energetske efikasnosti i odgovarajućih studija za stambene zajednice, kao i subvencije u iznosu od 50 odsto vrednosti investicija, dok će stanari svoja ulaganja otplaćivati kroz račune za grejanje, koji se neće značajno povećati u odnosu na raniju naplatu.

Od prijavljenih oko 1.500 stambenih zajednica u lokalnim samoupravama izabrano je 600 stambenih zgrada, u kojima će početi energetski pregledi, dok će u okviru projekta energetski biti sanirano stambene zgrade ukupne površine oko milion kvadratnih metara.

Sprovođenje mera energetske efikasnosti omogućiće uštede energije više od 35 odsto, odnosno 81.000 MWh godišnje, kao i smanjenje emisija ugljen-dioksida od 20.000 tona godišnje. Pored smanjenja troškova za grejanje, ključni cilj projekta je omogućavanje prelaska na naplatu po utrošku svih potrošača koji trenutno paušalno plaćaju uslugu grejanja.

Na osnovu ovih analiza, stambene zajednice će dobiti ponude i predlog ugovora za realizaciju energetske sanacije, a prvi radovi na sanaciji su planirani u drugom kvartalu 2025. godine.

Projekat se sprovodi u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), a njegova vrednost iznosi 64,5 miliona evra, od kojih je 50 miliona evra zajam EBRD, a 14,5 miliona evra obezbeđuje se iz donacija. Donaciju u iznosu od 2 miliona evra obezbeđena je iz fondova Švajcarske kancelarije za saradnju (SECO).

Stambene zgrade će biti sanirane u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Pirotu, Užicu, Vranju, Trsteniku, Čačku, Kraljevu, Negotinu, Nišu, Novom Pazaru, Pančevu i Zrenjaninu.

U prilogu su liste stambenih zajednica izabranih za sledeću fazu projekta.

E2 portal