OBNOVLJIVI IZVORI ENERGIJE PO PRVI PUT PROIZVELI VIŠE ENERGIJE OD FOSILNIH GORIVA

U prvoj polovini 2020. u evropskim solarnim elektranama i vetroelektranama proizvedeno je više od petine energije.

Proizvodnja energije iz obnovljivih izvora je u nekim evropskim zemljama bila i veća, pa je tako Danska u prvoj polovini ove godine čak 64 odsto svoje energije proizvela iz energije sunca i vetra, a za njom slede Irska (49 odsto) i Nemačka (42 odsto), navodi se u izveštaju nezavisnog energetskog analitičkog centra Ember, koji je analizirao podatke iz 48 država koje čine 83 odsto sveukupne proizvodnje električne energije.

U polugodišnjem izveštaju koji je krajem jula objavio centar Ember, navodi se kako su svi obnovljivi izvori energije – uključujući vetar, solarnu energiju, hidroelektrane i bioenergiju, po prvi put nadmašile proizvodnju fosilnih goriva. U periodu od januara do juna proizveli su 40 odsto električne energije EU-a, dok su fosilna goriva doprinela sa 34 odsto.

Udeo proizvodnje energije iz uglja sve niži
Prošle godine zabeležen je rekordni pad proizvedene električne energije iz uglja od tri odsto. Delimično zbog pandemije COVID-19, proizvodnja energije u elektranama na ugalj u prvoj polovini 2020. godine se dodatno smanjila i to za čak 8,3 odsto.

U državama članicama EU-a zabeležen je još veći pad, odnosno proizvodnja energije iz uglja smanjila se gotovo za trećinu. Uprkos tome, u elektranama na ugalj je u prvih šest meseci ove godine proizvedena još uvek trećina svetske električne energije, a stručnjaci upozoravaju na potrebu još drastičnijeg smanjenja upotrebe fosilnih goriva kako bi se ograničilo delovanje klimatskih promena.

E2 portal   (Euronews.com)