OD 1.MARTA SKUPLJE GREJANJE U BEOGRADU

Od 1. marta poskupljuje grejanje u Beogradu. Saglasnost na odluku o poskupljenju od 5% potpisao je gradonačelnik Beograda.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović rekla je, gostujući u Beogradskoj hronici RTS-a, da smo poskupljenje struje i gasa imali 1. januara ove godine.

– Nastojaćemo da poskupljenja bude što manje i u što manjoj meri – istakla je Đedovićeva odgovarajući na pitanje hoće li biti i novih poskupljenja struje i gasa.

Ministarka ukazuje da je cena struje i gasa najniža u regionu. U Severnoj Makedoniji, na primer, gas je nekoliko puta skuplji nego u Srbiji.

– U maju 2021. godine cena struje na berzi u Mađarskoj je bila 60 EUR, a godinu dana posle toga, u junu 2022. godine 372 EUR po MWh, to je poskupljenje od 5,5 puta. Kada to stavite u perspektivu naših preduzeća koja treba da budu efikasnija, produktivnija teško je nadomestiti te razlike – rekla je ministarka energetike.

Kako je napomenula, bitno je da imamo stabilnu proizvodnju i energetski sistem što nezavisniji, da bismo njime upravljali adekvatno, da budemo nezavisniji u potencijalnim povećanjima cene struje i gasa.

– Nastojaćemo kao Vlada Srbije i resorno ministarstvo da ona budu najmanja moguća, jer hoćemo da privredu zaštitimo da bude konkurentna. Što se građana tiče, povećavamo broj energetski ugroženih kupaca koji mogu da ostvare taj status, novom uredbom pred kraj prošle godine povećali smo broj stanovnika koji mogu da ostvare taj status sa 61.000 na 191.000 i već se u januaru dosta ljudi prijavilo – kaže Đedovićeva.

Štednja – saveti

Đedovićeva kaže da je sigurna da građani slušaju savete, moraju da „slušaju“ svoje račune i uštede koje mogu da ostvare.

– Brojke kažu da je u decembru oko milion i 400 domaćinstava uspelo da ostvari popust, i to 15% popust na račun od 30%, a oko 20% popust na 10% – kaže ona.

Ako ste uštedeli 33% potrošnje u odnosu na isti mesec prethodne godine, potrošač je ostvario uštedu od 1.172 dinara, navela je na primeru koliko se uštedi.

– Mislim da je bitno da podižemo svest da budemo racionalni zbog nas samih, zbog malih izdataka za račune ali i da budemo racionalniji jer sve polazi od pojedinca, a onda i u društvu da se ponašamo odgovornije – podvukla je ona.

Podižemo svest kroz račune kampanje i kroz individualne primere, rekla je ministarka.

E2 portal (RTS)