OD 2028.GODINE SVE NOVE ZGRADE MORAJU DA IMAJU NULTE EMISIJE

Evropski parlament je na svojoj sednici 14. marta usvojio nacrt mera za povećanje stope energetske obnove i smanjenje potrošnje energije i emisija gasova staklene bašte.

Zastupnici su na sednici Evropskog parlamenta u utorak raspravljali i glasali o nacrtu mera za značajno smanjenje emisija gasova staklene bašte i potrošnju energije, što je preduslov za postizanje klimatske neutralnosti građevinskog sektora do 2050. godine. Kako bi se to postiglo, predloženom revizijom Direktive o energetskim svojstvima zgrada, žele da se znatno smanje emisije gasova staklene bašte i potrošnja energije u sektoru zgrada u EU-u do 2030.

Ciljevi smanjenja emisija

Od 2028. godine sve nove zgrade trebalo bi da imaju nulte emisije. Ako je to tehnički izvodivo, od 2028. sve nove zgrade trebalo bi da budu opremljene i solarnim tehnologijama, a za stambene zgrade u kojima se sprovodi obnova rok je do 2032.

Kako se navodi u saopštenju Evropskog parlamenta, na skali od A do G, gde je G razred energetskih svojstava koji obuhvata 15 % nacionalnog fonda zgrada sa najlošijim energetskim svojstvima u svakoj državi članici, stambene zgrade morale bi da postignu barem razred E do 2030., odnosno D do 2033.

Mere protiv energetskog siromaštva

„Sve veće cene energije dovele su do većeg fokusiranja na mere energetske efikasnosti i uštede energije. Poboljšanjem efikasnosti zgrada u Evropi smanjiće se računi i naša zavisnost od uvoza energije. Želimo da se direktivom smanji energetsko siromaštvo i smanje emisije, i da se obezbedi bolje okruženje u zatvorenom prostoru za zdravlje ljudi. Reč je o strategiji rasta za Evropu kojom će se obezbediti stotine hiljada kvalitetnih radnih mesta na lokalnom nivou u građevinarstvu, obnovi i obnovljivoj industriji, uz istovremeno poboljšanje dobrobiti miliona ljudi koji žive u Evropi.” – izjavio je Ciarán Cuffe (Zeleni/ESS, Irska), izveštač za Direktivu o energetskim svojstvima zgrada.

Zgrade izazivaju 36 % emisija gasova staklene bašte

Prema podacima Evropske komisije, zgrade u EU-u izazivaju 40 % potrošnje energije i 36 % emisija gasova staklene bašte. Komisija je 15. decembra 2021. donela zakonodavni predlog za reviziju Direktive o energetskim svojstvima zgrada u okviru paketa „Spremni za 55 %”. Novim Evropskim zakonom o klimi iz jula 2021. ciljevi za 2030. i 2050. ugrađeni su u obvezujuće evropsko zakonodavstvo.

E2 portal