OD SATELITSKIH ANTENA DO SOLARNE ELEKTRANE

Dve švajcarske kompanije će pretvoriti zastarele satelitske antene u Alpima u džinovske solarne panele i time iskoristiti prednosti planinskog terena za proizvodnju zelene energije.

To je druga instalacija te vrste u gradu Leuk u kantonu Vale za pretvaranje stare antene u elektranu.

Smešteni na planini, solarni paneli će dobijati više direktne sunčeve svetlosti, posebno tokom zimskih meseci, nego da su instalirani blizu maglovitih, nižih gradskih područja.

„Bivše satelitske antene su idealne kao sistemi solarne energije“, saopštila je CKW Grupa, kompanija za pružanje energetskih usluga, koja na ovom projektu sarađuje sa lokalnom kompanijom „Leuk Teleport and Data Center“, prenosi Rojters.

U saopštenju se navodi da antene mogu da se fleksibilno usklade sa suncem i time proizvedu više električne energije od konvencionalnih panela.

Jedna takva antena može da podmiri energetske potrebe 25 domaćinstava, saopštila je CKW Grupa.

Antene prekrivene solarnim panelima imaju prečnik od 32 metra i nalazi se na oko 1.000 metara nadmorske visine, što im omogućava da primaju optimalan nivo sunčeve svetlosti, čak i zimi.

Švajcarska vlada je u avgustu prošle godine pokrenula kampanju da postakne potrošače i kompanije da štede energiju kako bi se sprečile nestašice gasa i struje.

„Švajcarska se suočava s velikim izazovom: Do 2050. će biti manjak od oko 50 teravat sati električne energije godišnje“, saopštila je Axpo grupa, najveći švajcarski proizvođač obnovljive energije, u čijem je vlasništvu CKW Grupa.

E2 portal (Beta)