ODRŽIV SISTEM GREJANJA I HLAĐENJA U NOVOM EU PROJEKTU

Gradovi Beč, Roterdam, Dablin, Minhen, Bilbao i Bratislava učestvuju u novom EU projektu, čiji je cilj prelazak na održiv sistem grejanja i hlađenja bez emisija ugljen-dioksida.

U borbi protiv klimatskih promena, potrebno je odlučno delovati u sektorima koji izazivaju nastajanje gasova staklene bašte. Promenom sistema grejanja i hlađenja, mogli bi da se postignu značajni pomaci u smanjenju emisija gasova sa štetnim uticajem na životnu sredinu.

U Beču, na primer, više od trećine ukupne potrošnje energije otpada upravo na grejanje i hlađenje. Evropska unija je zbog toga početkom jula ove godine pokrenula novi projekat pod nazivom „Decarb City Pipes 2050 – Transition Roadmaps to energy efficient, zero-carbon urban heating and cooling“ čiji je cilj pronaći načine kako da se promeni postojeći sistem snabdevanja toplotnom energijom u urbanom području, koji se najvećim delom temelji na korišćenju prirodnog gasa, i da se pređe na energetski efikasna i ekološki prihvatljiva rešenja bez emisija ugljen- dioksida.

U naredne tri godine će uz pomoć stručnjaka u gore navedenim gradovima probati da se nađu rešenja, koja se odnose na probleme grejanja i hlađenja u uticaja na životnu sredinu. Pritom, gradovi i preduzeća za snabdevanje energijom uče jedni od drugih razmenjujući stečena znanja, koja će moći da se implementiraju u celoj Evropskoj uniji.

U projektu im pomažu istaknuti stručnjaci sa dugogodišnjom ekspertizom u evropskoj energetskoj politici, privredi, savetovanju i industriji, kao i civilnom društvu.

„Decarb City Pipes 2050 – Transition Roadmaps to energy efficient, zero-carbon urban heating and cooling“ trogodišnji je projekat ukupne vrednosti 1,9 miliona evra, koji se sprovodi u sklopu programa za istraživanja i inovacije Horizon 2020.

E2 portal   (EurocommPR)