ODRŽIVA BUDUĆNOST BORA

Životni vek u Boru kraći je za 10 godina od proseka, a građani i građanke suočavaju se sa problemom zagađenja životne sredine već godinama – otkad je rudarenja u ovom gradu. Udišu vazduh koji je izrazito lošeg kvaliteta usled prekoračenja graničnih vrednosti sumpor dioksida. Vodosnabdevanje je ugroženo povećanom proizvodnjom bakra koja preti da isuši Borsko jezero, a poljoprivredno zemljište apsorbuje teške metale odlaganjem rudarskog otpada.

Da li su građani Bora osuđeni na ugrožavanje kolektivnog zdravlja zarad pojedinačne ekonomske dobiti? Principi održivog razvoja nam govore da nisu! Beogradska otvorena škola (BOŠ) zajedno sa lokalnim partnerom Društvom mladih istraživača Bor, posetila je građane/ke Bora sa kojima je razgovarala o izazovima života u Boru i snimila dve video reportaže.

Prva govori o narušavanju životne sredine i možete je pogledati ovde. Zagađen vazduh može postati prošlost instalacijom modernih sistema za filtriranje neželjenih čestica, a vodene površine je moguće očuvati prečišćavanjem komunalnih i industrijskih voda. Sa druge strane, održivi turizam pruža novu šansu za bolji život stanovnicima Bora. Posetioci koji odluče da provedu odmor u ovom gradu bi na samo pola sata vožnje bili udaljeni od strmih staza Crnog Vrha. Po preporučenoj turi, u povratku sa skijališta okupali bi se u lekovitim vodama Brestovačke Banje, a posle zasluženog opuštanja oprobali i sreću kako bi ugledali neuhvatljivog risa Lazarevog kanjona. Više o potencijalima grada Bora možete saznati u drugom delu reportaže Održiva budućnost Bora ovde.

Budućnost u kojoj Bor nije ekološka crna tačka, već zeleni dragulj istočne Srbije, zavisi i od građana i građanki ovog grada. Preokret u načinu na koji se odnosimo prema životnoj sredini mora poteći od donosioca odluka i velikih kompanija, čije delovanje utiče na sve aspekte života jedne zajednice. Međutim, doprinos ovom procesu mogu dati i građani i građanke.

Reportaža je izrađena u okviru Platforme „Održivi razvoj za sve“ koju podržavaju vlade Švajcarske i Nemačke, a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ). Partneri na projektu su Beogradska otvorena škola, Fondacija BFPE za odgovorno društvo, Centar za visoke ekonomske studije, Fondacija Ana i Vlade Divac, Fondacija centar za demokratiju, Timočki omladinski centar i Smart Kolektiv.

E2 portal