ODRŽIVA BUDUĆNOST POLJOPRIVREDE- OTVOREN PILOT CENTAR ZA UZGOJ TEM LARVI

Belinda Animals doo, Beograd, Srbija, u partnerstvu sa VU Veterinumom, Ulcinj, Crna Gora i uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) kroz ODA Izazov, sa ponosom objavljuje uspešno osnivanje i početno skaliranje Pilot Centra za uzgoj Tenebrio Molitor (TeM) larvi u Ulcinju. Ovaj inovativni projekat ima za cilj da unapredi održive prakse u poljoprivredi i poveća sigurnost hrane u regionu.

Održiva rešenja za poljoprivredu

TeM larve, poznate po visokom sadržaju proteina i niskom ekološkom otisku, predstavljaju održivu alternativu tradicionalnoj stočnoj hrani. Pilot Centar, smešten u sedištu Veterinuma u Ulcinju, opremljen je savremenijom tehnologijom za kontrolu temperature i vlažnosti, što obezbeđuje optimalne uslove za uzgoj larvi.

Napredna tehnologija i stručnost

Centar se prostire na 30 kvadratnih metara i poseduje sistem za klimatizaciju, automatsko podešavanje vlažnosti i temperature, kao i senzore za kontinuirano praćenje ovih parametara.

Belinda Animals je obezbedila sveobuhvatnu obuku za osoblje Veterinuma i druge zainteresovane, uključujući poljoprivredne stručnjaka koji nadgledaju ceo proces, osoblje zaduženo za svakodnevne operacije ali i nekoliko predstavnika malih farmi i poljoprivrednih proizvodjača.

Značajan napredak

Poseta lokaciji krajem juna od strane Ekspertskog tima potvrdila je značajan napredak u radu Centra. Uspostavljeno je preko 10 novih kolonija larvi, što ukazuje na uspešnu implementaciju i potencijal za dalji razvoj.

Pozitivan uticaj na zajednicu

Ovaj projekat ne samo da poboljšava kapacitete lokalne poljoprivrede, već pruža i model za održive prakse koje mogu biti usvojene širom regiona. Saradnja između Belinda Animals i Veterinuma pokazuje koliko je važno zajednički raditi na inovacijama koje donose dugoročne koristi za zajednicu i okolinu.

Zaključak

Pilot Centar za uzgoj TeM larvi u Ulcinju predstavlja značajan korak ka održivoj budućnosti poljoprivrede u Crnoj Gori. Sa podrškom UNDP-a i kroz ODA poziv, ovaj projekat postavlja temelje za ekonomsku i ekološku održivost, pružajući praktična rešenja za izazove u sigurnosti hrane i upravljanju otpadom.

E2 portal