ODRŽIVA MOBILNOST NA BEČKI NAČIN

Biciklizam i pešačenje su se potvrdili kao najbolji i najsigurniji oblik kretanja tokom aktuelne zdravstvene krize. Tokom 2020. godine, Bečlije su čak 46 odsto svojih svakodnevnih putovanja obavljali biciklom ili peške. Ovaj podatak potvrđen je u istraživanju izbora oblika prevoza u 2020. godini, koje je sproveo bečki javni prevoznik Wiener Linien.

Rad od kuće, učenje na daljinu i generalno ograničenja kretanja, imali su velik uticaj na bečku (održivu) mobilnost. Osim što je javnom prevozu ostalo verno više od milion godišnjih pretplatnika, biciklizam i pešačenje su velikom broju građana omogućili slobodu i sigurnost kretanja.

Sve više Bečlija na biciklima
Broj građana koji su prošle godine vozili bicikl, kao i sam udeo putovanja koji je obavljen biciklom, takođe se značajno povećao. Automatski brojači saobraćaja na bečkim ulicama dokazali su da je bicikl idealno prevozno sredstvo u teškim vremenima krize, pa je tako zabeleženo 12 odsto više biciklista u odnosu na 2019. godinu, dok se udeo biciklizma povećao sa sedam na devet odsto u 2020. godini.

Velik porast broja pešaka
Čak i pre krize koronavirusa, pešačenje je u Beču bio popularan način kretanja gradom, a zadovoljstvo pešačenjem izrazilo je 82 odsto Bečlija. Ali, pešačenje tokom 2020. godine odabrao je još veći broj građana, pa su stanovnici glavnog austrijskog grada prošle godine trećinu svojih putovanja obavili peške, a njihov se udeo povećao na 37 odsto.

E2 portal   (Ekovjesnik)