OPŠTINA GROCKA DOBILA PRVI MOBILNI CENTAR ZA ODLAGANJE OPASNOG OTPADA

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević, obišao je opštinu Grocka koja je pustila u rad prvi mobilni centar za separaciju i reciklažu opasnog otpada.

Opština Grocka je prva beogradska opština u kojoj su građani dobili ovakvu mogućnost, ali se uskoro očekuje da ovakvi mobilni kontejneri budu na raspolaganju i građanima drugih opština.
Događaju je prisustvovala sekretarka za zaštitu životne sredine Ivana Vilotijević, kao i predsednik opštine Grocka Dragan Pantelić.

– Mobilni kontejneri za sakupljanje opasnog otpada imaju veliku ulogu u zaštiti životne sredine. Lokalnim planom za upravljanje otpadom od 2021. do 2030. godine predviđeno je postavljanje ovakvih mobilnih centara. Grocka je prva gradska opština koja je dobila mobilni kontejner za opasni otpad, kojim će upravljati opštinsko preduzeće „Eko Grocka”. Drugi mobilni kontejner biće dodeljen opštini Mladenovac, a preostalih 13 će JKP „Gradska čistoća” rasporediti prema potrebama. Ovde se odlaže otpad koji ne bi smeo da se odlaže sa komunalnim ili drugim vrstama otpada koji se reciklira – rekao je Nikodijević.
Prema njegovim rečima, građani Grocke ovde mogu da odlože stare automobilske gume i akumulatore, motorna ulja, ambalažu od pesticida ili drugih toksičnih materija.

– Decenijama unazad Beograd je sav otpad deponovao u Vinči, zbog čega je bilo velikih problema. U toku je finalizacija tog velikog projekta, tako da sanitarna deponija u Grockoj neće više generisati zagađenje životne sredine. Projekat predviđa i početak proizvodnje toplotne energije u Vinči, što će ujedno biti deo dugoročnog rešavanja pitanja sanitarnog odlaganja otpada, za čiji kvalitetan rad moramo više da se bavimo reciklažom. Preduzeće „Eko Grocka” će shodno potrebama donositi odluke o lokacijama na kojima će biti postavljen mobilni kontejner. Zadatak Opštine Grocka je da sada informiše građane kako bi saznali sve pojedinosti u vezi sa odlaganjem opasnog otpada. Do kraja godine nabavićemo drobilicu za kabasti otpad, koju će takođe koristiti preduzeće „Eko Grocka” – kazao je Nikodijević.

On je dodao da je ovo preduzeće dobar primer budući da je ugradnjom specijalnih filtera u toplani praktično eliminisalo emisiju štetnih gasova uprkos činjenici da se koristi ugalj.

– Nažalost, ima još toplana koje rade na ugalj, jer nije moguće u kratkom vremenskom periodu izgraditi infrastrukturu i obezbediti prelazak na ekološki prihvatljivija goriva. Upravo zato je ovo dobar primer, jer nema emisije štetnih čestica iako toplana radi na ugalj. Ipak, postoji još dosta objekata u opštini Grocka kojima je potrebna ugradnja savremenih filtera. Situacija je možda najugroženija u Domu zdravlja, za koji smo se dogovorili da konkuriše preko Sekretarijata za zaštitu životne sredine za projekte Grada, a koji će nakon toga preuzeti finansiranje rešavanja tog problema. Naravno, sve ovo su iznuđena rešenja koja će biti aktuelna do potpunog priključenja čitave opštine na gasovod. Završena je sekundarna faza gasifikacije, ostalo je još nekoliko podstanica i verujem da bi u roku od 12 do 18 meseci čitava opština imala potrebnu infrastrukturu za prelazak na gas. Ipak, ne smemo zaboraviti ni individualna ložišta koja su veliki zagađivači, ali tako će biti sve dok ljudima ne budemo omogućili alternativu. Doneli smo takođe i odluku da „Eko Grocka” preuzme i održavanje zelenih površina, za šta će Grad obezbediti novac. Stanovnici Grocke su ravnopravni građani Beograda i sve što radimo ima za cilj poboljšanje kvaliteta njihovog života – zaključio je Nikodijević.

Predsednik opštine Grocka Dragan Pantelić zahvalio je Skupštini grada i Sekretarijatu za zaštitu životne sredine na realizaciji ovog projekta.

– Imamo zaista odličnu saradnju sa Gradom Beogradom i kao prigradska opština imamo isti tretman kao i centralne. Do sada građani naše opštine nisu imali priliku da odlažu opasni otpad na adekvatan način, ali to se sada promenilo i potrudićemo se da mobilni kontejner koristimo na što bolji način – rekao je Pantelić.
Direktor preduzeća „Eko Grocka” Nikola Macanović je rekao da je postavljanje mobilnog kontejnera za opasni otpad prvi zajednički projekat sa Sekretarijatom za zaštitu životne sredine.

– U planu imamo i akcije tokom kojih ćemo obilaziti naselja na našoj opštini i prikupljati kabasti, ali i druge vrste otpada. Imamo mnogo ideja koje želimo da realizujemo, poput toplane u kojoj smo eliminisali štetne gasove, i siguran sam da ćemo uskoro moći da se pohvalimo novim rezultatima – rekao je Macanović.

E2 portal (Eko Grocka)