OPŠTINAMA U SRBIJI 325 MILIONA DINARA ZA UNAPREĐENJE ENERGETSKE EFIKASNOSTI

Danas (17. juna) je potpisan ugovor sa predstavnicima 24 lokalne samouprave koje će iz Budžetskog fonda za unapređenje energetske efikasnosti dobiti ukupno 325 miliona dinara bespovratnih sredstava za projekte vezane za unapređenje eneregetske efikasnosti u tim sredinama.

Novac iz Budžetskog fonda ove godine su za projekte dobili Kikinda, Trgovište, Surdulica, Subotica, Bela Palanka, Majdanpek, Alibunar, Zemun, Svilajnac, Raška, Kanjiža, Irig, Petrovac na Mlavi, Čačak, Mionica, Valjevo, Despotovac, Lučani, Malo Crniće, Kruševac, Ljubovija, Ćuprija, Niš i Knić. Biće unapređena energetska efikasnost pet škola, pet vrtića, četiri doma zdravlja, četiri zgrade lokalne samouprave, dve zgrade poslovnih usluga, jednog Doma za fižičku kulturu, jednog Doma za decu sa posebnim potrebama, jedne zgrade Gerontološkog centra i jednog Centar za socijalni rad.

Ukupna vrednost tih projekata je 490 miliona dinara, iz Budžetskog fonda dobiće bespovratno 325 miliona, dok će ukupno 165 miliona dinara obezbediti same lokalne samouprave.

Na konkurs su se javile 62 lokalne samouprave, od kojih je izabrano 24.

Nakon realizacije ovih projekata očekuje se godišnja ušteda od 8,2 miliona kilovat časova, što je u novcu oko 490.000 EUR godišnje, kao i smanjenje emisije CO2 za 3.300 tona godišnje.

Trebalo bi da do kraja godine počne rad Fonda za energetsku efikasnost, kako bi osim javnih objekata, sredstva bila dostupna i građanima za unapređenje energetske efikasnosti njihovih stanova i kuća, ali i za komercijalne objekte.

E2 portal   (Tanjug.rs)