ORGANIZACIJA DNEVNE SOBE

Dnevna soba je prostor u kome porodica provodi najviše vremena, i zato se potrudite da taj prostor bude organizovan, da se u njemu što prijatnije osećate, i da vam stvari budu na dohvat ruke.

Boja koju odaberete u dnevnoj sobi će uticati na to kako se vi ali i vaši gosti osećate u njoj. Najviše odgovaraju tople i blage boje poput bele ili svetlo plave; važan je i dobar tepih koji će biti u ravnoteži sa bojama u dnevnoj sobi.

Dnevna soba je takoreći javni prostor, zato što vam tu dolaze gosti. Da biste im pružili dobrodošlicu, odaberite tapete i boju zidova koji odražavaju vaš stil, ali da budu puni topline kako bi se i gosti osećali što prijatnije.

Ako imate stolić za kafu, vreme je da preispitate njegovu stvarnu namenu i kapacitet. Tu uglavnom stoje časopisi, daljinski upravljač, podmetači za pića. Probajte da napravite drugačiju organizaciju, makar sa časopisima. Ako imate dovoljno prostora, napravite police na koje ćete postaviti omiljene časopise.

Gotovo svaka porodica u dnevnoj sobi drži ramove sa slikama. Vreme je da počnete da ih prikazujete na drugačiji način. Foto albumi su odlični za čuvanje više fotografija odjednom, ali ukoliko hoćete da neke od njih podelite sa prijateljima, onda je digitalni foto ram pravo rešenje. Digitalni foto ram možete takođe da postavite na zid, ili da ga držite na polici.
Ukoliko imate slobodnog prostora iza sofe ili ugaone garniture, možete da ubacite malu komodu i da u njoj držite dodatnu ćebad, sveće, da odložite lampu ili neke stvari koje ne koristite često, ali opet želite da budu na dohvat ruke.

Složite diskove sa muzikom i filmovima; sortirajte ih i izdvojite one koje koristite i one na koje ste skoro zaboravili. Napravite dve gomile; omiljene sačuvajte, a ostale poklonite prijateljima. Nabavite neku neobičnu policu za diskove i tu ih čuvajte.

Ako imate previše biljki u saksijama u dnevnoj sobi, to može da liči na džunglu. Napravite selekciju. Kupite ukrasne saksije, neko cveće odnesite u drugu prostoriju, a zadržite samo ono koje vašu dnevnu sobu čini najefektnijom.

Neiskorišćene uglove u dnevnoj sobi možete da pretvorite u dečiju igraonicu, zato što zid služi da blokira nered. Možete da postavite malu policu ili dečiji sto. Stavite obavezno i kutiju za igračke, da vaše dete bude svesno toga da spremi igračke kada se ne igra.
Nameštaj u dnevnoj sobi postavite tako da podstakne konverzaciju među ukućanima. Važno je da svi budete okrenuti jedni prema drugima. Ako imate veliku dnevnu sobu, možete nameštaj da razdvojite na dva dela (na dve grupe ljudi), da bi se stvorio ugodniji i intimniji osećaj.

Rasveta u dnevnoj sobi treba da bude usmerena na stvaranje prijatne i opuštajuće atmosfere. Stone lampe sa usmerenim svetlom naniže ohrabruju ljude da sednu i da se opuste. Lukovi svetlosti tako obasjavaju sedišta umesto zidova, a to ljudima šalje poruku da sednu. Bilo bi poželjno da možete da podešavate jačinu svetla, tako da u određenim trenucima možete da ga prigušite.

Zidovi u dnevnoj sobi ožive kada ih koristite da na njih postavite umetničke kolekcije. Međutim, vodite računa kako to radite. Najveća greška koju ljudi prave kada postavljaju slike na zidove jeste što ih postave previsoko. Slika bi trebalo uvek da bude u visini očiju kada stojite, nikako iznad toga.

Da li imate visoke plafone? U tom slučaju se opredelite za što viši nameštaj. U suprotnom, nameštaj može da izgleda sićušno u takvom prostoru. Idealno je da stavite visoku komodu, stolice sa visokim naslonom, kao i visoki ormar.

Najvažnije od svega je da ne gomilate nameštaj, koliko god vaša dnevna soba bila prostrana. Vodite računa da koristite istu tkaninu za garnituru za sedenje, da sve bude lepo na oko i nadasve funkcionalno, a najvažnije od svega je da vi, vaša porodica i prijatelji uživate u vašoj dnevnoj sobi.

E2 portal