ORGANIZUJTE SVOJU SOBU

Sređivanje i organizovanje sobe učiniće da se osećate mirnije i da imate kontrolu nad svojim životom. Mnogo će vam biti lakše kada znate tačno gde se šta nalazi. Ne morate da gubite vreme u potrazi za omiljenim komadom odeće. Ako želite da znate kako da organizujete svoju sobu, samo pratite sledeće korake.

Metod 1 – Sortirajte svoje stvari
Izvadite svoje stvari. Ovo može da vam deluje mučno u startu, i da vam se čini da pravite još veći nered, ali videćete da nije tako. Morate da krenete od nule.
Izvadite sve iz ormara – odeću, obuću, i sve što držite u ormaru i sve stavite na gomilu.
Izvadite sve iz radnog stola i stavite na sto.
Izvadite sve iz svojih ormarića.
Pre nego što počnete da organizujete gde šta ide, treba da obezbedite dovoljan broj kutija i da ih označite. Sanduci ili plastične kante mogu takođe da posluže, ali kutije su ipak najbolja opcija. Sortirajte stvari u četiri vrste:
– Zadržati – sve što relativno često koristite, treba da zadržite
– Spremiti – postoje stvari za koje ste sentimentalno vezani, ali ih retko koristite. Njih onda nemojte da bacate, nego ih spremite
– Poklonite ili prodajte – stvari koje vam više nisu potrebne, a koje bi nekome koristile
– Bacite – stvari koje nisu potrebne ni vama, ni bilo kome drugome, a samo vam zauzimaju mesto u ormaru ili fioci. Vreme je da ih se otarasite.
Pokušajte da se oslobodite što je više moguće stvari. Sve dok želite skoro sve stvari da zadržite, to vam neće pomoći u organizovanju i sređivanju sobe. Što manje stvari imate, lakše ćete da ih složite. Takođe, ako gledate u neku stvar duže od dvadesetak sekundi i pitate se da li ćete je ponovo koristiti, odgovor je ne.
Kada ste podelili stvari u 4 kutije, možete da krenete sa organizacijom. Prvo se rešite stvari koje vam nisu potrebne. Odnesite ih npr. u Crveni krst. Zatim, stvari iz druge kutije poklonite prijateljima, ili ih prodajte putem interneta. Stvari za koje ste sentimentalno vezani spremite u deo sobe gde neće nikome smetati, i obeležite ih pažljivo. Ono što vam je najpotrebnije i što često koristite, lepo složite, da vam bude na dohvat ruke.

Metod 2 – Reorganizujte svoje stvari
Sredite ormar. Uredan ormar je ključ sređene spavaće sobe. Iskoristite prostor u ormaru do maksimuma, i složite odeću po boji i godišnjim dobima. Ako imate veći ormar, u njemu možete da držite i cipele i razne modne dodatke.
Pogledajte dobro odeću koju imate, i ako postoji nešto što nikada niste obukli, niti planirate, najbolje je da to nekome poklonite. Takođe, možete da složite odeću po kombinacijama kako je nosite. Npr. omiljenu suknju uz bluzu koja ide uz nju.
Složite stvari u fiokama i pregradama. Nemojte samo da sve stvari ubacujete u gornju fioku, jer vam je tako najlakše, a da ostale budu poluprazne. U prvoj fioci neka vam stoji ono što najčešće i svakodnevno koristite, a ostale stvari uredno rasporedite po drugim fiokama i pregradama.
Sredite radni sto. Ako imate sto u sobi, trebalo bi da bude što uredniji. Odredite mesto za makaze, spajalice i kancelarijski materijal. Trebalo bi da to bude na uglu stola ili u fioci. Takođe, trebalo bi da bude što dostupnije, budući da ove stvari često koristite. Nađite odgovarajuće mesto za pribor za pisanje, a ne da gubite vreme svakodnevno, u potrazi za hemijskom olovkom. Pažljivo složite papire u fascikle, da lako možete da nađete sve što vam je potrebno. Smanjite nered na površini stola. Potrudite se da smanjite broj uramljenih fotografija na stolu, kako biste imali što više prostora za rad.
Sredite i ostatak sobe. Namestite posteljinu na krevetu; prekrivač i jastuci neka budu na svom mestu. Ako vam je krevet pretrpan ukrasnim jastučićima, vreme je da ih se rešite. Rešite se i nereda na zidu. Stari posteri, isečci iz novina i sl, koje ste stavili iznad radnog stola, ne bi trebalo da tu budu. Prijatnije ćete se osećati kada prostor nije pretrpan. Sredite i ostale komade nameštaja. Police sa knjigama ne bi trebalo da su pretrpane.

Metod 3 – Očistite vašu novosređenu sobu
Vreme je da vaša novosređena soba bude sasvim čista. Očistite pod, parket, usisajte tepih. Obrišite prašinu sa svih površina.
Napravite plan koliko često treba da sređujete sobu, kako se ne biste vratili na prvobitno stanje i ponovo sređivali nered. Ono što je najvažnije jeste da uklanjate redovno sve nepotrebne i nagomilane stvari.

E2 portal