OTVOREN JEDAN OD NAJVEĆIH VETROPARKOVA U REGIONU

MK Group i slovenačka kompanija Alfi Renewables otvorile su juče vetropark „Krivača“ u Golupcu i time realizovale jednu od najvećih regionalnih investicija u obnovljive izvore energije, vrednu 165 miliona evra.

„Krivača“ je jedan od najvećih vetroparkova u regionu i prvi u istočnoj Srbiji i omogućiće godišnju proizvodnju zelene energije od 310 GWh, što je dovoljno za snabdevanje 75.000 domaćinstava, rečeno je na svečanom otvaranju

Vetropark, snage 105,6 MW, ima 22 vetroturbine najsavremenije tehnologije, koje se prostiru na površini od 56 kilometara kvadratnih.

Kako je istaknuto, MK Group i AlfiRenewables izgradili su, za nešto više od dve godine, vetropark koji ispunjava najviše svetske zelene standarde.

Ukazano je da će korišćenje energije vetra značajno doprinosi upravljanju klimatskim promenama i smanjenju emisije gasova staklene bašte.

Tako je, pored jačanja energetske bezbednosti, važan efekat vetroparka „Krivača“ smanjenje emisije ugljen-dioksida za čak 120.000 tona godišnje.

Tokom realizacije projekta, investitori su izgradili čak 30 kilometara novih puteva, 40 kilometara dalekovoda, trafostanicu i priključno-razvodno postrojenje.

„MK Group je kao pionir u oblasti obnovljivih izvora pre deset godina otvorila prvi vetropark u Srbiji, a danas otvaramo četvrti u našem portfoliju, i prvi u regionu Istočne Srbije. Ova kapitalna investicija koju smo realizovali zajedno sa kompanijom Alfi Renewables, značajan je doprinos povećanju kapaciteta za proizvodnju zelene energije i primer pravca za dalji razvoj energetike u regionu, koji podrazumeva koordiniranu akciju javnog i privatnog sektora“, rekao je generalni direktor MK Group Mihailo Janković.

On je dodao da će MK Group pružiti snažnu podršku zelenoj tranziciji kroz nove investicije u ovoj oblasti.

„Kroz samostalne i partnerske projekte omogućićemo ukupnu proizvodnju od 1GW energije iz obnovljivih izvora u naredne tri godine. Uložićemo blizu milijardu evra u energiju vetra i solarnu energiju“, kazao Janković.

Vetropark „Krivača“ je među prvim projektima u regionu koji je kreditirao konzorcijum četiri međunarodne banke: Erste banka, Rajfajzen banka, OeEB i NLB.

Prodaja električne energije po dugoročnom ugovoru (PPA), zaključena je sa švajcarskom kompanijom AXPO, jednom od najvećih energetskih kompanija u Evropi.

Vetroturbine instalirane u „Krivači“ isporučila je nemačka kompanija Nordex, jedan od najvećih svetskih proizvođača vetrenjača.

E2 portal

twitter sharing button
whatsapp sharing button
sharethis sharing button
facebook sharing button
email sharing button
viber sharing button