OTVORENA NAJVEĆA SVETSKA PLUTAJUĆA VETROELEKTRANA

Norveška energetska firma Ekvinor (Equinor) i njeni partneri otvorili su 23. avgusta najveću svetsku plutajuću priobalnu vetroelektranu, čija će proizvodnja snabdevati obližnje naftne i gasne platforme i smanjiti njihove emisije gasova staklene bašte, objavio je portal marketscreener.com, navodeći vest agencije Rojters.

Vetropark Hivind Tampen, gde je Ekvinor partner sa drugim naftnim kompanijama, uključujući OMV, Vaar Energy – u većinskom vlasništvu ENI – počeo je da proizvodi energiju u novembru prošle godine, a puna proizvodnja je postignuta ranije ovog meseca.

Kapacitet vetroparka od 88 megavata pokriće oko 35% godišnje potražnje za električnom energijom za pet platformi na naftnim i gasnim poljima Snorre i Gullfaks u Severnom moru, oko 140 kilometara od zapadne obale Norveške.

Prema saopštenju Ekvinora, očekuje se da će to će smanjiti emisije ugljen-dioksida (CO2) sa polja za oko 200.000 tona godišnje, što je 0,4% ukupne norveške emisije ugljen-dioksida (CO2) u 2022. godini.

Eko aktivisti zahtevaju zaustavljanje bušenja fosilnih goriva

Projekat, koji koristi novu tehnologiju za vezivanje 11 gigantskih turbina za morsko dno, naišao je na različite reakcije ekologa.

Iako će to pomoći u smanjenju emisija iz naftnih i gasnih polja, aktivisti za klimatske kampanje tvrde da je vreme da se potpuno zaustavi bušenje fosilnih goriva.

Da li velike naftne i gasne kompanije mogu ili treba da budu deo tranzicije obnovljive energije takođe je pitanje koje izaziva duboke podele, navodi Juronjuz (Euronews).

Novi izveštaj ekološke grupacije Grinpis (Greenpeace) pokazuje koliko mali deo rešenja za vetar i druga energetska rešenja igra u portfoliju Ekvinora.

Pojedini ekolozi smatraju da je taj potez pozitivan jer pomaže u smanjenju emisije CO2 u Norveškoj, dok drugi kažu da bi Norveška trebalo da prestane da proizvodi naftu i gas.

Vetropark Hivind Tampen sastoji se od 11 vetroturbina fiksiranih na plutajuću bazu koja je usidrena za morsko dno, a stručnjaci za novu tehnološku industriju kažu da je pogodna za upotrebu u dubljim vodama na moru, a da se Ekvinor nada da će je i dalje razvijati.

Norveškoj je cilj da proizvodi 30 gigavata energije vetra na moru do 2040. godine.

E2 portal (Energija Balkana)