OTVORENO PRVO PLUTAJUĆE POZORIŠTE U EVROPI

Na obali reke Rone u Lionu je otvoreno prvo plutajuće pozorište „L’Île Ô„.

Ova arhitektonski i tehnički jedinstvena građevina je prvenstveno posvećena promovisanju pozorišne umetnosti kao važnog elementa u edukaciji dece i mladih, kao i simbiozi sa rekom i prirodom. U ovom pozorištu će se izvoditi predstave koje podstiču radoznalost, emocije i kreativnost dece, a izvodiće se tokom cele godine, čak i za vrieme školskih praznika.

Théâtre L’Île Ô je privatni projekat vredan dva miliona eura, i prostire se na 50 metara dužine, 11,4 metara širine i osam metara maksimalne visine. Sastoji od nekoliko prostora, od kojih su neki modularni kako bi se prilagodili svim aktivnostima. Prostire se na tri nivoa i raspolaže sa dve dvorane sa 244 i 78 sedećih mesta, kao i 295 m2 prostora za umetničke radionice, edukaciju, stručna usavršavanja i razna događanja. Tu je i krovna terasa ukupne površine 150 m2, a cela građevina prilagođena je osobama sa invaliditetom i smanjene pokretljivosti.

Svečano otvaranje nove lionske scene održano je 14. januara 2023., čime je prema lokalnim medijima označen početak velike kulturne avanture.

E2 portal