PAKOVANA VODA SADRŽI DO 100 PUTA VIŠE NANOČESTICA PLASTIKE

Analizirajući neimenovane američke brendove pakovane vode, istraživači su otkrili da prosečan litar pakovane vode sadrži od 110 000 do 400 000 nanočestica plastike, odnosno u proseku gotovo četvrt miliona.

Ovo otkriće rezultat je studije „Rapid single-particle chemical imaging of nanoplastics by SRS microscopy“, objavljene u ponedeljak u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences.

Tim istraživača Univerziteta Columbia analizirao je neimenovane brendove pakovane vode od jednog litra metodom stimulisane Ramanove spektroskopije (Stimulated Raman spectroscopy – SRS), koja omogućava brzu identifikaciju mikroplastike, iako njenu korisnost za analizu nanoplastike tek treba istražiti. Kako bi maksimalno povećali osetljivost potrebnu za detekciju pojedinačne čestice, koristili su šemu snimanja SRS-a ciljajući karakteristične vibracione modove sa najvećim Ramanovim presecima.

Time su pokazali da, teoretski i eksperimentalno, mogu detektovati nanoplastiku veličine samo 100 nm. U proseku svaka flaša sadržavala je oko 240 000 čestica plastike – do 100 puta više nego što su otkrila prethodna istraživanja, sa oko 90 posto nanoplastike. Samo 10 posto njih moglo je da se identifikuje, a uključivale su polietilen tereftalat (PET) od kog se prave plastične flaše.

Iako posledice unošenja plastike u ljudski organizam još nisu dovoljno istražene, dosadašnja istraživanja pokazuju da najmanje čestice plastike mogu ući u krvotok, limfni sistem, a mogu dospeti i do jetre. Kada se govori o sitnim česticama plastike, važno je razlikovati mikroplastiku – čestice prečnika manjeg od 5 mm, i nanoplastiku čije čestice imaju prečnik manji od 0,001 mm.

Prethodna istraživanja sugerišu da mikroplastika može biti kao prenosnik zagađivača i patogena.

E2 portal