PAMETNI BROD KRENUO NA PRVO PUTOVANJE IZ KINE

Polazeći iz istočne kineske provincije Šandong, inteligentni istraživački brod pod nazivom „Haitun 1“ počeo je svoje prvo putovanje 30. juna, objavila je Sinhua.

„Haitun 1“ (ili Delfin 1), koji je razvio Inženjerski univerzitet Harbin u severoistočnoj kineskoj provinciji Heilongđiang, dugačak je 25 metara a nosivost mu je 100 tona. Opremljen je tehnologijom „digitalnog blizanca“ (virtuelni model dizajniran da precizno odražava fizički objekat koji se proučava) i usput će sprovesti nit eksperimenata.

Prema rečima Sja Guihua, profesora na univerzitetu koji je vodio projekat, brod je dobio ime po delfinima, visoko inteligentnoj životinji poznatoj po izuzetnom vidu i sluhu.

Sja je objasnio da su najnovije tehnologije kao što su 128-kanalni lidar od 2 nautičke milje, sistem panoramskog infracrvenog vida od 360 stepeni i sistem za prepoznavanje zvučnih signala korišćene u plovilu. Ove napredne karakteristike mogu omogućiti plovilu da otkrije male ciljeve na pola metra iznad vode na udaljenosti od dve nautičke milje.

Pored sposobnosti detekcije, brod je realizovao daljinsko upravljanje i autonomnu navigaciju uz pomoć svog pomorskog digitalnog sistema blizanaca.

Tehnologija digitalnih blizanaca takođe je omogućila istraživačima da prate stanje brodskog motora, pogonskog sistema i navigacionog sistema, rekao je Sja.

„Sa brodom bismo želeli da izgradimo ‘mobilnu pomorsku laboratoriju’ za razvoj i nadogradnju inteligentnih sistema i opreme kineskih brodova“, dodao je Sja.

E2 portal (Beta)