PAMETNI STAKLENIK U PODZEMNOJ STANICI METROA U PRAGU

Zelena linija A podzemne železnice Pragu više nije zelena samo na karti, jer je tipično sivilo stanice Můstek oplemenjeno novom instalacijom – pametnim staklenikom širine šest metara u kojem pod zemljom raste tridesetak biljaka. Projekat „Metrorost“ u veštačko osvetljene prostore praškog metroa donosi mali delić prirode, a pokrenuli su ga naučnici sa Češkog tehničkog univerziteta u Pragu.

Osim neobičnim dizajnom, pametni staklenik ističe se strukturnom i tehnološkom sofisticiranošću. Tokom njegove izgradnje, tim istraživača se oslanjao na višegodišnje iskustvo u testiranju implementacije biljaka u enterijerima zgrada, s ciljem povećanja kvaliteta unutrašnjeg okruženja. Biljke i cela instalacija zbog toga bi trebalo da prežive na jednom od najnegostoljubivijih mesta koje javno okruženje može ponuditi.

Struktura unutar koje su biljke posađene ima namerno nepravilan i neobičan oblik. Naučnici su nastojali da osmisle instalaciju koja će biti lako uočljiva i na neki način iznenađujuća za prolaznike. Odlučili su da postignu kontrast između zaobljenih listova vegetacije i oblika konstrukcije oko nje.

Staklenik prati i meri sve što je biljkama potrebno za uspešan rast. Raspolaže senzorima koji prate temperaturu, vazduh i vlažnost supstrata, a ima i automatski sistem navodnjavanja koji meri temperaturu i nivo vode, pa tako znaju koliko vode u njemu ostaje dok cirkuliše kroz sistem.

Iako do biljaka smeštenih na stanici podzemne železnice ne dopire prirodna svetlost, biljke uspevaju zahvaljujući posebno odabranom veštačkom svetlu unutar staklenika. Energiju za fotosintezu biljaka tako obezbeđuje veštačka rasveta.

Na osnovu izmerenih niskih temperatura reaguje se povećanjem temperature vazduha kako u okruženju nadzemnog dela biljaka, tako i supstrata i donjeg dela vegetacije. Takođe se prati nivo CO2 unutar i izvan instalacije.

„Projekat pametnog staklenika u podzemnoj železnici unosi dašak prirode u anonimno industrijsko okruženje – prirodno ljudsko stanište,“ rekla je Ana Švarc, glavni arhiteka projekta, upoređujući ovaj mali delić prirode u podzemnoj železnici sa zelenom oazom u ubrzanoj svakodnevici.

E2 portal