„PAMETNI TEPIH“ PRAVI STRUJU

tepih
Pametni tepih
Željko Popović i Vladimir Vincan, studenti četvrte godine Energetike, elektronike i telekomunikacija na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, pobednici su Nacionalnog takmičenja za najbolju studentsku ideju u 2018, a za Tanjug kažu da ih pored želje za znanjem i da budu inovativni krasi i preduzetnički duh.
Oni su osmislili pametni tepih koji pretvara mehaničku energiju čovekovog hoda u električnu energiju.

– Pored osnovne namene da proizvodi struju za male uređaje, poput punjača za telefone i slično, on bi služio i kao svojevrstan svetleći tepih sa LED ekranom kojim bi ljudi mogli da budu navođeni ka izlazu u slučaju vanrednih situacija. Ovaj uređaj mogao bi se ugrađivati na ulaze u objekte u kojima je velika frekvencija prolaznika, kao i na šetališta, trgove, a čak bi se povremeno mogao postavljati i na muzičkim festivalima kao što je Exit, gde bi se zemljana podloga zamenila SmartWalk-om – priča Vladimir Vincan.

Osim tog projekta Željko je već u „biznisu“ sa muzičkim kutijama koje je modernizovao i koje mu uglavnom naručuju zaljubljeni kao poklon partnerima, jer mogu da ih personalizuju nekom zajedničkom melodijom i fotografijama.

Zajedno sa Vladimirom deo je robotičkog tima FTN Novi Sad koji osvaja nagrade u Evropi.

– Prošle godine smo na takmičenju robotičara u Francuskoj bili četvrti, ali sledeće godine ćemo se sigurno boriti za prvo mesto, iako timovi iz Evrope potroše hiljade i hiljade evra na svojim projektima – tvrdi Željko Popović.

Željko i Vladimir su za svoju ideju o pametnom tepihu dobili i novčanu nagradu od 150.000 dinara, a u narednom periodu planiraju da realizuju prvi prototip pametnog tepiha i ugrade ga na ulazu u njihov fakultet.

E2 portal    (Tanjug)