PANDEMIJA JE PODSTAKLA POTROŠNJU, ALI NE I BORBU PROTIV PLASTIKE

Prema istraživanju objavljenom povodom Evropske nedelje za smanjenje otpada, restorani koji nude „hranu za poneti“ odgovorni su za većinu zagađenja plastičnim otpadom.

Rezultati istraživanja objavljeni su u sklopu obeležavanja Evropske nedelje za smanjenje otpada (EWWR) koja je održana od 20.-28. novembra 2021.

U izveštaju se podseća na nekoliko odredbi zakona koje su namenjene smanjenju otpada iz restorana koji nude „hranu za poneti“ i podsticanju ponovne upotrebe. Tako se navodi odredba prema kojoj se kupcima može omogućiti korištenje vlastitih višekratnih ili trajnih pakovanja za jelo i piće, i odobravanje popusta kada ih kupci koriste.

Slabo sprovođenje zakona

Istraživanje se najpre sprovodilo anketiranjem 42 lanca brze prehrane u Francuskoj, od kojih je odgovorilo svega šest (Exki, Pomme de Pain, Steak’n Shake, Paul, Starbucks i McDonald’s), što dovoljno ukazuje na loše sprovođenje zakona.

„Lanci brze prehrane koji su učestvovali u anketiranju sprovodili su deo mera predviđenih novim zakonom ili su izneli ‘higijenske’ argumente zbog kojih su odbili korišćenje višekratnih ili trajnih pakovanja hrane kupaca“, navodi se u izveštaju. To je potvrđeno i tokom dodatnog terenskog istraživanja sprovedenog u 102 restorana.

Zaista, u restoranima lanaca brze hrane još uvek je teško sprovoditi uslugu prodaje hrane i pića u ambalaži koju donesu kupci, a još manje se primenjuje odobravanje popusta kupcima koji ih koriste.

Rezultati istraživanja tako pokazuju očigledan jaz između onoga što je propisano zakonom i onoga što se zaista događa na terenu, a odredbe novog zakona se vrlo slabo primenjuju.

Udruženje No Plastic In My Sea zbog toga savetuje potrošače da se dobro informišu o svojim pravima, ali preporučuje i uvođenje sistema kaucije na posude za „hranu za poneti“ i saradnju restorana i lanaca brze prehrane sa proizvođačima višekratnih i trajnih pakovanja za hranu i piće.

Ipak, ima i primera dobre prakse. Podsetimo, Grad Pariz je u saradnji sa startup kompanijom La Consigne GreenGo ove godine pokrenuo novi „zero waste“ projekat kojim želi da reši problem gomilanja ambalažnog otpada. Budući da se svakog dana u francuskoj metropoli prikupi čak 15 tona ove vrste otpada, u projekat „Paris 10 s’emballe“ su se uključili brojni restorani i prodavnice i prihvatili izazov zamene jednokratne plastične ambalaže održivim rešenjem. Reč je o uvođenju sistema kaucije na staklene činije sa hermetičkim zatvaranjem, a ova praksa bi trebalo da se uskoro proširi po celom Parizu.

E2 portal   (Ekovjesnik)