PARIZ- GRAD SVETLOSTI ILI „ZELENI“ GRAD?

U Parizu kreće prava zelena revolucija, koju njegovi stanovnici željno iščekuju i podržavaju. Naime, ozelenjavanje Pariza jedan je od glavnih prioriteta pariske gradske uprave na čelu sa gradonačelnicom An Idalgo, koja u narednih šest godina najavljuje sadnju 170.000 stabala i uređenje 30 hektara dodatnih površina kako bi se stanovništvo francuske metropole lakše nosilo sa sve učestalijim i intenzivnijim toplotnim talasima i klimatskim promenama.

Parkovi u Parizu i javne zelene površine pokazali su se kao presudni za dobrobit Parižana i tokom ovogodišnjih zatvaranja izazvanih pandemijom koronavirusa, ali svakako i tokom letnjih vrućina.

Zbog toga će pariska gradska uprava uložiti ogromna sredstva u daljnje ozelenjavanje grada, a postavljeni ciljevi više su nego ambiciozni: pored sadnje novih stabala i uređenja dodatnih 30 hektara parkova i vrtova, planira se uređenje zelenih krovova i vertikalnih bašti.

Uz malo izmenjen plan, i dalje se planira sadnja urbanih šuma, kao i stotinjak malih uličnih zelenih oaza, između ostalog i na površinama koje će se dobiti uklanjanjem gotovo polovine parkirnih mesta sa javnih površina. Pariz trenutno raspolaže sa pola miliona stabala, od kojih se njih 300.000 nalazi u gradskim šumama – u dva „plućna krila“ grada, Bulonjskoj šumi (Bois de Boulogne) i Vansenskoj šumi (Bois de Vincennes), a najavljena sadnja novih 170.000 stabala znatno će povećati gradski zeleni fond.

Potvrđena realizacija projekta „OnE“
Već smo pisali o velikom projekta ozelenjavanja centralnog dela Pariza, i turistima svakako najpopularnijeg dela grada – od popularnog pariskog trga Trokadero do Ajfelovog tornja. To je bio jedan od glavnih projekata kojim se planira ozelenjavanje gotovo celog područja oko Marsovog polja (Champ-de-Mars) i trga Trokadero s ciljem stvaranja velike pešačke i zelene zone sa Ajfelovim tornjem u njenom centru.

Projekat je usvojen krajem prošlog meseca, čime njegova realizacija na površini od 54 hektara konačno može da počne. Projekat „OnE“ vredan 72 miliona eura jednim će se delom finansirati iz prihoda društva Société d’Exploitation de la Tour Eiffel (SETE) koje upravlja Eiffelovim tornjem, a njegova će realizacija, kako je najavljeno, započeti ipak krajem 2021. godine. Očekuje se da će prvi deo radova biti gotov do 2024. godine, kada je Pariz domaćin Letnjih olimpijskih igara, a konačan završetak uređenja najveće buduće pariske javne zelene površine očekuje se do 2030. godine.

E2 portal   (Ekovjesnik)