PARIZ UVODI ELEKTRIČNE AUTONOMNE BRODOVE NA SENI

Ispod mostova u Parizu, uskoro kreće prva rečna linija javnog prevoza. Šest električnih brodova od aprila 2024. povezivaće jugoistočno predgrađe Pariza Alfortville (Val-de-Marne) sa Issy-les-Moulineaux (Hauts-de-Seine), smeštenim 6,6 km jugozapadno od centra francuske metropole. Liniju dugu 16,5 km održavaće RiverCat France, a brodovi će početi sa vožnjom nekoliko meseci pre početka Olimpijskih i Paraolimpijskih igara čije će se svečano otvaranje održati na reci Seni, na kojoj će se održavati i takmičenja u pojedinim sportovima na vodi.

100 putnika i 40 bicikala na svakom brodu

Zahvaljujući projektu Mon Beau Bateau (MonBB) obezbdiće se ekološki prihvatljiv i alternativan način prevoza, koji će stanovnicima Pariza i regije Île-de-France ponuditi ugodnije putovanje rekom Senom i promovisati inovativnu i održivu mobilnost tokom Olimpijskih igara u Parizu 2024.

Projekat MonBB ima za cilj da ponudi alternativu tradicionalnom prevozu, da rastereti mostove, da promoviše prelaz sa automobila na brod i bicikl, i da poveže saobraćajne mreže sa obe strane Sene.

Brodovi će biti prilagođeni osobama sa invaliditetom i smanjene pokretljivosti, prevoziće klasične i teretne bicikle, a široke hidraulične rampe omogućiće brz ulazak i izlazak putnika. Svako od šest električnih autonomnih plovila dužine 30 metara moći će da primi do 100 putnika i 40 bicikala, a zbog sigurnosti putnika ipak će imati kapetana i posadu. Osim toga, svaki brod će raspolagati salonom za putnike i posebnim prostorom za rad na daljinu, barom, toaletima i utičnicama za punjenje pametnih telefona, tableta i besplatnom Wi-Fi mrežom, kao i prostorijom za bicikle.

„Cene prevoza će varirati između tri i osam eura, ali za najveći broj relacija cena će iznositi tri eura. Takođe, putnici će mkoći da plate pretplatnu kartu, čime će se cena putovanja smanjiti na dva eura“, rekao je Dany Carvalho, direktor kompanije RiverCat France. „Povlašćena cena prevoza ponudiće se korisnicima javnog prevoza i vlasnicima Navigo kartica, a cena godišnje karte trebalo bi da iznosi 60 eura za neograničen broj putovanja.“

E2 portal